Vojna hunta u Nigeru traži pomoć od grupe Vagner da bi se održala na vlasti

Vođa hunte Salif Modi posjetio je susjednu državu Mali gdje je stupio u kontakt sa nekim iz Vagnera, rekao je za Asošijeted pres Vasim Nasr, novinar i viši naučni saradnik u centru Soufan

5477 pregleda 5 komentar(a)
Pripadnici regionalnih snaga ECOVAS-a, Foto: REUTERS
Pripadnici regionalnih snaga ECOVAS-a, Foto: REUTERS

Vojna hunta, koja je u Nigeru svrgla demokratski izabranog predsjednika te države, zatražila je pomoć od ruske plaćeničke grupe Vagner ukoliko se suoči sa vojnom intervencijom zapadnoafričkog regionalnog bloka.

Vođa hunte Salif Modi posjetio je susjednu državu Mali gdje je stupio u kontakt sa nekim iz Vagnera, rekao je za Asošijeted pres Vasim Nasr, novinar i viši naučni saradnik u centru Soufan, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je rekao da su tri izvora iz Malija i jedan francuski diplomata potvrdili da se sastanak desio.

"Potreban im je Vagner kako bi postao njihova garancija da se održe na vlasti", rekao je Soufan i dodao da plaćenička grupa razmatra zahtjev.

Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOVAS) uvela je Nigeru sankcije zbog puča i saopštila da će upotrijebiti silu ako vojna hunta ne vrati na funkciju demokratski izabranog predsjednika države.

Francuska ministarka spoljnih poslova Katarina Kolona izjavila je danas da je regionalna prijetnja vojnom intervencijom vjerodostojna i upozorila pučiste da je shvate ozbiljno.

Nejasno je kako bi izgledala regionalna intervencija, kada bi počela ili da li će dobiti podršku zapadnih snaga.

Nigerska hunta pozvala je stanovništvo da pazi na špijune, a samoorganizovane odbrambene grupe su se mobilisale noću da nadgledaju automobile i patroliraju prijestonicom.

Bonus video: