Mirovni samit o Ukrajini počeo bez Rusije

Za razliku od Zapada, članice BRIKS-a nisu zauzele stav u prilog Ukrajine, ali nisu ni podržale rusku invaziju pokrenutu u februaru 2022. godine

14004 pregleda 20 reakcija 11 komentar(a)
Izmail u Ukrajini nakon ruskog napada, Foto: Reuters
Izmail u Ukrajini nakon ruskog napada, Foto: Reuters

U Džedi u Saudijskoj Arabiji popodne je počeo dvodnevni mirovni samit o Ukrajini na kojem nema Rusije, a učestvuju predstavnici oko 40 država.

Vlada Saudijske Arabije je saopštila da je spremna da doprinese postizanju rješenja koje će Ukrajini donijeti trajan mir.

Saudijska Arabija međutim priznaje da spostoje "mnoga neslaganja" i da očekujući teške razgovore, rekao je jedan predstavnik Ukrajine koja je predložila taj skup.

"Razgovori neće biti laki, ali istina je na našoj strani", rekao je Andrij Jermak, šef administracije ukrajinskog predsjednika koji predstavlja svoju zemlju u Džedi.

"Imamo brojna neslaganja i očekivali smo brojna mišljenja", rekao je on u petak u televizijskom intervjuu, ističući koliko da je važno da se čuje ukrajinski stav.

Rekao je da je zadatak da se "svijet ujedini oko Ukrajine".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je ranije rekao da je sastanak u Džedi "još jedan korak ka mirovnom samitu globalnih lidera".

Rusija ne prisustvuje sastanku, a Kremlj je saopštio da će pomno posmatrati razgovore.

Diplomate kažu da je Rijad posebno pridao značaj učešću predstavnika Brazila, Indije, Kine i Južne Afrike, sila u brzom razvoju i članica grupe BRIKS u kojoj je i Rusija.

Za razliku od Zapada, članice BRIKS-a nisu zauzele stav u prilog Ukrajine, ali nisu ni podržale rusku invaziju pokrenutu u februaru 2022. godine.

Kina koja nije prisustvovala prethodnoj rundi pregovora u Kopenhagenu, u Džedu je poslala specijalnog izaslanika za evroazijska pitanja Li Huija, saopštio je danas Peking.

Indijski savjetnik za nacionalnu bezbjednost Shri Ajit Doval takođe je stigao u Džedu na razgovore, objavila je indijska ambasada u Rijadu na društvenim mrežama.

Kao i Kina, Indija ima bliske veze sa Rusijom i odbijala je da je osudi zbog rata, a povećala je uvoz ruske nafte.

Bijela kuća je saopštila da će Džejk Saliven, savjetnik za nacionalnu bezbjednost predsjednika Džozefa Bajdena predvoditi delegaciju SAD u Džedi.

Pariz će predstavljati Emanuel Bon, diplomatski savjetnik predsjednika Emanuela Makrona, najavila je Ambasada Francuske u Rijadu.

Po programu u koji je uvid imala agencija Frans pres, sastanak treba da se sastoji od tri sata govora učesnika i dva sata diskusije iza zatvorenih vrata i zatim zvanične večere.

Kijev i njegovi saveznici se nadaju da će skup dovesti do sporazuma o ključnim principima za miran završetak ruske agresije na Ukrajinu.

Ukrajinski, ruski i međunarodni zvaničnici kažu da trenutno nema izgleda za direktne mirovne pregovore Ukrajine i Rusije.

Bonus video: