Jedna katastrofa vodi u drugu: Hemijsko postrojenje eksplodiralo

Vatrgogasna služba okruga Haris naložila je stanovnicima koji žive u prečniku od 2,4 kilometra oko postrojenja da se evakuišu
0 komentar(a)
Arkema postrojenje, Foto: Reuters
Arkema postrojenje, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.08.2017. 12:46h

U hemijskom postrojenju kompanije Arkema u Krozbiju u Teksasu došlo je do eksplozije nakon što je ostalo bez struje uslijed poplava koje je uzrokovao uragan Harvi, kao što su i upozorili lokalni zvaničnici.

Iz postrojenja kulja crni dim, javljaju američki mediji.

Arkema je saopštila da je juče evakuisala mali broj preostalih zaposlenih iz postrojenja u Krozbiju, oko 32 kilometra sjeveroistočno od Hjustona, prenosi danas CBC News. Vatrgogasna služba okruga Haris naložila je stanovnicima koji žive u prečniku od 2,4 kilometra oko postrojenja da se evakuišu. Postrojenje je, inače, obustavilo rad od petka u očekivanju pogubne nepogode, koja je donijela rekordne padavine i nanijela štete ogromnih razmjera u jugoistočnom Teksasu. "Arkema" je saopštila da je na postrojenje u ponedeljak palo 101,6 centimetara kiše. To postrojenje proizvodi hemikalije koje se moraju čuvati na niskim temperaturama, objašnjava kompanija. Zbog poplava, skladišta postrojenja su ostala bez snabdijevanja električnom energijom, a generatori su se pokvarili. "Rastuće temeprature u skladištima mogle bi da dovedu do hemijske reakcije koja bi izazvala požar ili eksploziju", upozorila je Arkema ranije.

Bonus video: