U Pakistanu za samo šest godina 35 miliona stanovnika više, biće posljedica i na izbore

Poslije više godina lošeg finansijskog upravljanja, pakistanska privreda je počela da se urušava što je dodatno pogoršano pandemijom kovida, svjetskom energetskom krizom i rekordnim poplavama koje su zahvatile trećinu zemlje 2022. godine

9873 pregleda 4 komentar(a)
SA ranijeg protesta u Karačiju, Foto: Reuters
SA ranijeg protesta u Karačiju, Foto: Reuters

Broj stanovnika Pakistana porastao je za 35 miliona za samo šest godina i sada ih je 250 miliona po rezultatima posljednjeg popisa.

Godišnja stopa rasta od 2,5 odsto predstavlja "veliki izazov" za zemlju, rekao je u subotu premijer Šehbaz Šarif i dodao da je ta stopa viša od ekonomskog rasta.

Poslije više godina lošeg finansijskog upravljanja, pakistanska privreda je počela da se urušava što je dodatno pogoršano pandemijom kovida, svjetskom energetskom krizom i rekordnim poplavama koje su zahvatile trećinu zemlje 2022. godine.

Nešto više od 37 odsto stanovništva živjelo je 2023. godine ispod praga siromaštva, s manje od 3,65 dolara na dan po navodima Svjetske banke.

Popis stanovništva, prvi rađen digitalno, sproveden je u maju ove godine.

Šarif je rekao da će naredni izbori, predviđeni krajem godine, biti na osnovu podataka popisa koji se koriste za određivanje izbornih jedinica.

Ministar pravsuđa Azam Nazir Tarar je upozorio da bi zbog tog obimnog posla izbori mogli da budu odloženi za dva i po mjeseca.

Bonus video: