Indija ograničila uvoz laptopova i računara

Indijska Vlada nije obrazložila ovaj potez, ali je još od ranije poznata po promovisanju lokalnih preduzetnika u okviru plana premijera Narendre Modija, nazvanog Napravljeno u Indiji

2726 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Generalna direkcija za spoljnu trgovinu Indije (DGFT) saopštila je da je ova zemlja ograničila uvoz laptopova, tableta i PC kompjutera, koji će ubuduće biti moguć samo uz posebnu licencu.

Ova mjera, koja treba da podstakne domaće proizvođače, stupa na snagu odmah, javlja Rojters.

Indijska Vlada nije obrazložila ovaj potez, ali je još od ranije poznata po promovisanju lokalnih preduzetnika u okviru plana premijera Narendre Modija, nazvanog Napravljeno u Indiji.

Kompanije kao što su Apple, Samsung ili Del neće biti zadovoljne odlukom Vlade Indije, pošto će zbog novih pravila morati da čekaju duže prije nego “izbace” svoj proizvod na indijsko tržište, prenosi Capital.ba.

Te kompanije nijesu odmah bile dostupne za komentar.

Izvor iz indijske Vlade, koji nije želio da bude imenovan, naveo je da će isporuke već naručene robe bez licence biti dozvoljene do 31. avgusta.

Agencija za istraživanje tržišta Kaunterpoint procenjuje da je indijsko tržište laptopova i PC kompjutera vrijedno oko osam milijardi američkih dolara (7,3 milijarde eura) godišnje, a dvije trećine te vrste robe se uvozi.

Drugi izvor iz indijske Vlade je naveo da je ograničenje uvoza motivisano i bezbjednosnim rizicima, pošto Nju Delhi želi da smanji uvoz računara iz Kine.

Bonus video: