Desantis direktno odgovorio nakon godina izbjegavanja: Naravno da je Tramp izgubio izbore

Desantis je promijenio retoriku o izborima u trenutku kada pokušava da oživi kampanju za predsjedničku nominaciju. Tramp je trenutni i ubjedljivi favorit za osvajanje republikanske nominacije za izbore 2024. godine

5772 pregleda 0 komentar(a)
Desantis, Foto: Reuters
Desantis, Foto: Reuters

Kandidat za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke i guverner Floride Ron Desantis rekao je da je njegov rival Donald Tramp izgubio izbore 2020. godine, nakon što je godinama izbjegavao da direktno odgovori na to pitanje, prenosi Glas Amerike.

"Naravno da je izgubio. Džo Bajden je predsjednik", rekao je Desantis u intervjuu za televizijsku mrežu NBC njuz, koji je objavljen u ponedjeljak.

Desantis je često izbjegavao pitanja o tome da li vjeruje da su rezultati izbora 2020. godine bili legitimni. Međutim, proteklih dana je javno počeo da dovodi u pitanje netačne tvrdnje Trampa i njegovih saveznika o ishodu predsjedničkih izbora.

Federalni i državni izborni zvaničnici i Trampov sekretar za pravosuđe saopštili su da nema dokaza o izbornoj krađi. Sudovi su takođe odbacili Trampove tvrdnje, uključujući i sudije koje je on sam imenovao.

Specijalni tužilac Sekretarijata za pravosuđe Džek Smit prošle nedjelje je podigao optužnicu od četiri tačke protiv bivšeg predsjednika zbog napora da poništi rezultate 2020. godine, uoči nasilnih nemira koje su izazvale njegove pristalice u američkom Kapitolu 6. januara 2021. godine.

Desantis je promijenio retoriku o izborima u trenutku kada pokušava da oživi kampanju za predsjedničku nominaciju. Tramp je trenutni i ubjedljivi favorit za osvajanje republikanske nominacije za izbore 2024. godine.

Tokom intervjua, Desantis prvo nije jasno odgovorio na pitanje da li je Tramp izgubio, navodeći da "je pobjednik onaj ko stavi ruku na Bibliju 20. januara svake četiri godine".

Međutim, dao je precizniji odgovor nakon što je novinar nastavio da mu postavlja isto pitanje.

Ponovio je da je zabrinut zbog načina glasanja iz 2020. godine, naročito kada je riječ o glasanju poštom, ali je poput drugih republikanaca rekao da će ipak prihvatiti metode koje je kritikovao.

Istraživanja su pokazala da glasanje poštom povećava odziv, ali da ne ide više u korist određenoj stranci.

"Problem je što ljudi u medijima i drugdje žele da se ponašaju kao da su to bili savršeni izbori. Mislim da to nisu bili dobro vođeni izbori, ali se republikanci nisu borili. Morate da se borite kad se to dogodi", rekao je Desantis.

Desantis sebe predstavlja kao kandidata koji može uspješnije da sprovede Trampovu politiku, ali nije mnogo kritikovao bivšeg predsjednika.

Prošlog mjeseca je ocijenio da je Tramp trebalo snažnije da osudi napad na Kongres 6. januara, ali da to nije bila pobuna već protest "koji se završio na nesrećan način".

Guverner Floride takođe tvrdi da će republikanci izgubiti izbore ako budu usredsređeni na protekle izbore i Trampove pravne probleme, koji obuhvataju i optužnicu zbog zadržavanja povjerljivih predsjedničkih dokumenata.

"Ako su izbori referendum o politici Džoa Bajdena i neuspjesima koje smo vidjeli, i ako predstavljamo pozitivnu viziju budućnosti, pobijedićemo. S druge strane, ako izbori nisu o 20. januaru 2025. (inauguraciji predsjednika), nego o 6. januaru 2021. ili o tome koji je dokument pronađen u toaletu u Mar-a-Lagu, ako su referendum o tome, onda ćemo izgubiti", poručio je Desantis.

Bonus video: