Kina poziva SAD da poštuju njena pomorska prava

Američki Stejt department je kasnije izdao saopštenje u kojem kritikuje Kinu zbog ometanja filipinskih brodova i ukazuje na američku podršku "zakonitim pomorskim operacijama Filipina"

2162 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo spoljnih poslova Kine pozvalo je SAD da prestanu da podržavaju Filipine u kršenju kineskog suvereniteta, navodi se u saopštenju objavljenom na veb stranici Ministarstva, prenosi danas Kineska medijska grupa (CMG)

Filipini su 5. avgusta, navodi CMG, ne obazirući se na ponovljeno odvraćanje i upozorenje Kine, poslali dva broda koja su ušla u susjedne vode Ženai Đijaoa i pokušala da isporuče građevinski materijal za remont i ojačanje nasukanog vojnog broda.

Američki Stejt department je kasnije izdao saopštenje u kojem kritikuje Kinu zbog ometanja filipinskih brodova i ukazuje na američku podršku "zakonitim pomorskim operacijama Filipina".

Ministarstvo spoljnih poslova Kine izrazilo je odlučno protivljenje tom saopštenju.

Portparol Ministarstva je istakao da saopštenje SAD, ne obazirući se na činjenice, napada legitimne i zakonite akcije Kine na moru koje imaju za cilj zaštitu njenih prava i sprovođenje zakona.

Obećavajući da će odlučno čuvati teritorijalni suverenitet, pomorska prava i interese u skladu sa zakonom, Ministarstvo spoljnih poslova Kine u saopštenju od 7. avgusta pozvalo je SAD da prestanu da koriste pitanje Južnog kineskog mora za stvaranje konfuzije i nesloge među zemljama u regionu.

SAD se pozivaju i da poštuju teritorijalni suverenitet i pomorska prava Kine i interese u Južnom kineskom moru, kao i napore zemalja u regionu da održe mir i stabilnost u Južnom kineskom moru, dodaje se u saopštenju koje prenosi CMG.

Bonus video: