Blinken: Vagner nije izazvao nestabilnu situaciju u Nigeru, ali je koristi

Rekao je da su SAD zabrinute zbog mogućnosti da Vagner počne da djeluje, jer su svuda gdje dođu "uslijedili smrt, uništenje i eksploatacija"

3648 pregleda 13 komentar(a)
Blinken, Foto: Reuters
Blinken, Foto: Reuters

Ruska paravojna grupa Vagner nije izazvala nestabilnost u Nigeru gdje je vojna hunta preuzela vlast zbacivši demokratski izabranog predsjednika, ali koristi tu situaciju, izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken za britanski Bi-Bi-Si (BBC).

Prošle nedjelje se govorilo da su vođe puča tražile pomoć ruske privatne plaćeničke vojske Vagner, za koji se zna da je u susjednom Maliju, da bi se održale na vlasti ako bude vojne intervencije kojom im prijete države zapadnoafričkog ekonomskog bloka Ekovas ukoliko se ne povuku da bi se uspostavio demokratski poredak.

Blinken je u intervjuu za Bi-Bi-Si rekao da ne misli da su Rusija ili Vagner izazvali prošlonedjeljno svrgavanje i zatočeništvo predsjednika Mohameda Bazuma.

Rekao je da su SAD zabrinute zbog mogućnosti da Vagner počne da djeluje jer su svuda gdje dođu "uslijedili smrt, uništenje i eksploatacija".

"Mislim da ono što se dogodilo, i ono što se nastavlja da se dešava u Nigeru, nije podstaknuto od strane Rusije ili Vagnera ali da oni to pokušavaju da iskoriste", rekao je Blinken i ocijenio da se "ponavlja ono što se dogodilo u drugim državama" po dolasku te grupe.

Nema informacija o tome da li su Vagnerovi vojnici ušli u Niger. Međutim na Telegram nalogu grupe "Siva zona" u ponedjeljak je objavljeno da je 1.500 tih boraca nedavno poslato u Afriku, ali nije rečeno gdje.

Šef Vagnera Jevgenij Prigožin danas je u poruci na Telegramu poručio vojnoj hunti u Nigeru da ga pozove jer "uvijek smo na strani dobra, na strani pravde i na strani onih koji se bore za svoj suverenitet i za prava svog naroda".

Pristalice puča u Nigeru su proteklih dana na ulicama klicale Rusiji i njenom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Bonus video: