Papa upozorio na potencijalnu opasnost vještačke inteligencije

"Papa podsjeća na potrebu da budemo budni i da radimo kako se logika nasilja i diskriminacije ne bi ukorijenila u proizvodnji i upotrebi takvih uređaja, nauštrb najosjetljivijih i najisključenijih", navodi se u poruci

3611 pregleda 3 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters

Rimokatolički poglavar, papa Franja, pozvao je danas da svijet razmiisli o potencijalnim opasnostima od vještačke inteligencije (AI), ukazujući na "remetilačke mogućnosti i ambivalentne učinke" nove tehnologije.

Osamdesetšestogodišnji papa koji je ranije rekao da ne zna da koristi kompjuter, na opasnost od vještačke inteligencije je upozorio u poruci za sljedeći Svjetski dan mira Katoličke crkve, koji pada na Novu godinu, prenosi danas Rojters navodeći da je uobičajeno da Vatikan tu poruku objavljuje unaprijed.

"Papa podsjeća na potrebu da budemo budni i da radimo kako se logika nasilja i diskriminacije ne bi ukorijenila u proizvodnji i upotrebi takvih uređaja, nauštrb najosjetljivijih i najisključenijih", navodi se u poruci.

Dodaje se da "hitna potreba da se koncept i upotreba vještačke inteligencije usmjeri na odgovoran način, kako bi bila u službi čovječanstva, zahtijeva da se etičko promišljanje proširi na sferu obrazovanja i prava".

Papa Franja je još 2015. godine rekao da je "katastrofa" sa tehnologijom, ali je ipak internet, društvene mreže i SMS poruke nazvao "božjim darom", pod uslovom da se mudro koriste.

Vatikan je 2020. udružio snage s tehnološkim divovima Majkrosoftom (Microsoft) i IBM-om da bi podstakao etički razvoj vještačke inteligencije i pozvao na regulaciju nametljivih tehnologija kao što je prepoznavanje lica, navodi Rojters.

Bonus video: