Niger: Vojna hunta odbacila diplomatski pokušaj da se svrgnuti predsjednik vrati na položaj

ECOWAS je zaprijetio da će upotrijebiti vojnu silu ako hunta ne vrati predsjednika na vlast do nedjelje, što je hunta ignorisala

5848 pregleda 4 komentar(a)
Pripadnici vojne hunte, Foto: Reuters
Pripadnici vojne hunte, Foto: Reuters

Vojna hunta u Nigeru odbacila je u utorak posljednji diplomatski pokušaj da se svrgnuti predsjednik Mohamed Bazum vrati na položaj, odbijanjem predložene posjete predstavnika zapadnoafričkog regionalnog bloka (ECOWAS), Afričke unije i Ujedinjenih nacija, pokazuje pismo u koje je AP imao uvid, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U pismu se navode "očigledni bezbjednosni razlozi u ovoj atmosferi prijetnji" protiv Nigera, dvije nedjelje nakon što su pobunjeni vojnici zbacili demokratski izabranog lidera zemlje.

ECOWAS je zaprijetio da će upotrijebiti vojnu silu ako hunta ne vrati predsjednika na vlast do nedjelje, što je hunta ignorisala.

Organizacija će se ponovo sastati u četvrtak u Abudži, glavnom gradu susjedne Nigerije, kako bi razgovarali o razvoju situacije.

U ponedjeljak se vršiteljka dužnosti zamjenika američkog državnog sekretara Viktorija Nuland sastala sa vođama puča i rekla je da joj nisu dozvolili da se vidi sa zbačenim predsjednikom Bazumom, za koga je rekla da je pod "kućnim pritvorom".

Rekla je da pobunjeni oficiri nisu bili zainteresovani za njene apele da se počnu pregovori i uspostavi ustavna vladavina.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je u ponedjeljak da je diplomatija poželjniji put naprijed i da ne može da spekuliše o budućnosti američkog vojnog osoblja u Nigeru.

"Ono što vidimo u Nigeru je izuzetno zabrinjavajuće i ništa ne pruža zemlji i njenom narodu. Naprotiv, rušenje ustavnog poretka dovodi nas, kao i mnoge druge zemlje, u poziciju da moramo da zaustavimo našu pomoć, a to neće koristiti narodu Nigera", rekao je Blinken.

Hunta, predvođena generalom Abdulrahmanom Tianijem, koristi nezadovoljstvo stanovništva svojim bivšim kolonijalnim vladarom Francuskom.

Takođe, optužila je Bazumovu vladu da nije učinila dovoljno da zaštiti zemlju od islamskih ekstremista i tražila pomoć od ruske plaćeničke grupe Vagner.

Vladajuća vojska pozvala je stanovništvo da brani zemlju. Nejasno je kolika je istinska podrška hunti, ali izgleda da je na svoju stranu okupila neke političke grupe.

Na ulicama Nijameja trenutno vlada mir, prethodnih sedmica je bilo skupova podrške hunti i na kojima je moglo da se čuje retorika protiv stranaca dok su demonstranti nosili ruske zastave.

Niger je ključni partner Sjedinjenih Američkih Država i drugih evropskih zemlja, koje ga smatraju jednom od posljednjih demokratskih država u regionu Sahela, južno od pustinje Sahare, sa kojom bi mogli da sarađuju u borbi protiv sve većeg jačanja džihadističkog nasilja povezanog sa Al Kaidom i militantnom grupom takozvanom Islamskom državom.

Bonus video: