U Brazilu počeo važan samit o Amazonu

Sječa šuma u amazonskoj pršumi predstavlja potencijalnu klimatsku katastrofu i sve zemlje na samitu su ratifikovale Pariski klimatski sporazum, koji od potpisnica zahtijeva da postave ciljeve za smanjenje emisije gasova s efektom staklene bašte

2926 pregleda 0 komentar(a)
Sa samita o Amazonu u Brazilu, Foto: Reuters
Sa samita o Amazonu u Brazilu, Foto: Reuters

Države kroz koje se prostire Amazon sastaju se prvi put u 14 godina kako bi razgovarali o zaštiti tog ekosistem i borbi protiv organizovanog kriminala koji prijeti prašumi.

U brazilskom gradu Belem danas i sjutra sastaju se članice Organizacije sporazuma amazonske saradnje (ACTO) koje su se za 45 godina postojanja te organizcije sastale samo tri puta.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva rekao je da se nada da će samit podstaći razgovor o dalekosežnim i efikasnim mjerama.

Sa samita u Brazilu
Sa samita u Brazilufoto: Reuters

"Nikada nije bilo tako hitno da se ta saradnja nastavi i proširi. Izazovi našeg doba i prilike koje se otvaraju zahtijevaće zajedničko djelovanje", rekao je Lula na početku skupa.

Prisustvuju predsjednici Kolumbije, Perua i Bolivije, kao i premijer Gvajane, potpredsjednik Venecuele i ministri spoljnih poslova Surinama i Ekvadora. Pozvani su lideri Norveške i Njemačke, veliki donatori brazilskog Amazon fonda za održivi razvoj, kao i kolege iz drugih ključnih regiona s prašumama: Indonezije, Republike Kongo i Demokratske Republike Kongo.

Sječa šuma u amazonskoj pršumi predstavlja potencijalnu klimatsku katastrofu i sve zemlje na samitu su ratifikovale Pariski klimatski sporazum, koji od potpisnica zahtijeva da postave ciljeve za smanjenje emisije gasova s efektom staklene bašte.

Sa samita u Brazilu
Sa samita u Brazilufoto: Reuters

Brazil i Kolumbija su se obavezali da će potpuno zaustaviti krčenje šuma do 2030. godine, ali druge zemlje nerado to slijede.

Organizovani kriminal predstavlja veliki problem, pošto je malo pograničnih oblasti pod ozbiljnim nadzorom, a međunarodna saradnja dok se rivalske grupe takmiče za kontroliu nad rutama trgovine drogom.

Ovo je drugi Lulin pokušaj da formira Amazonski blok. Pokušao je kada je održan posljednji samit o Amazonu 2009. godine, tokom njegovog prvog predsjedničkog mandata, ali mu se tada pridružio samo još jedan predsjednik iz regiona, Barat Džagdeo iz Gvajane.

Bonus video: