SAD: Školski okrug u Floridi cenzuriše Šekspira

Seksualna orijentacija i rodni identitet na Floridi više ne smiju da se tematizuju do dvanaestog razreda. Žrtva tog zakona je u jednom školskom okrugu postalo čak i Šekspirovo djelo

4440 pregleda 0 komentar(a)
Šekspir (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Šekspir (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Umjesto ukupnog djela, u jednom okrugu Floride učenice i učenici na nastavi smiju da čitaju samo odlomke. Školski program je u Okrugu Hilsboro promijenjen u skladu s novim zakonom u toj američkoj saveznoj državi koji u učionicama zabranjuje diskusiju o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu.

Dodatni razlozi su zastarjeli školski standardi i pokušaj da se učenici podstaknu da čitaju širi spektar knjiga. To se, naime, navodi u obrazloženju koje su okružne školske vlasti saopštile elektronskom poštom.

Dvosmislene igre riječima

U saopštenju se dodaje da su Šekspirove knjige i dalje na raspolaganju u medijskim centrima škola. „Prije svega mi nismo isključili Šekspira iz našeg školskog plana i programa. Učenicima i dalje na raspolaganju stoje fizički prisutne knjige, kako bi čitali odlomke na nastavi“.

U saopštenju se dalje navodi: „Smjernice za planiranje nastave se tokom cijele godine stalno preispituju, kako bi se prilagodile državnim standardima i važećim zakonima“. Prema saopštenju, više Šekspirovih komada sadrže neprimjerene igre riječima i asocijacije, te se nagovještava da su protagonisti u Romeu i Juliji imali seks prije braka.

Očekuju se dodatne kontroverze

U Okrugu Hilsboro je i veliki grad Tampa. Ove nedjelje počinje školska godina, pa se očekuju novi kontroverzni slučajevi. Okrug Lejk u okolini grada Orlanda već je poprište pravnog spora oko jedne knjige za djecu (And Tango Makes Three) u kojoj su dva muška pingvina zajedno izlegli jedno jaje. Zakon poznat pod nazivom „Don’t say gay“ na snazi je od marta. U prethodnim mjesecima izazivao je proteste, ali je doveo i do spora između guvernera Floride Rona Desantisa i kompanije Dizni.

Desantis i kongres države Floride kojim dominiraju Republikanci su u posljednjih nekoliko godina usvojili nekoliko zakona prema kojima homoseksualnost i transseksualnost ne smiju da budu tema nastave do dvanaestog razreda.

Bonus video: