Asad okrivio Erdogana za porast nasilja u Siriji

Damask smatra da Ankara mora da predloži vremenski raspored povlačenja turskih trupa iz Sirije u cilju normalizacije odnosa. U maju su se ministri složili da postave "mapu puta" za poboljšanje odnosa

1370 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sirijski predsjednik Bašar Asad okrivio je danas turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana za porast nasilja u Siriji i insistirao na povlačenju turskih snaga iz njegove zemlje.

"Terorizam u Siriji je napravljen u Turskoj", rekao je Asad u intervjuu za Skaj Nujuz Arabija.

Turska podržava oružane opozicione grupe koji pokušavaju da uklone Asada sa vlasti i izvršila je tri velika upada u sjevernu Siriju od 2016. godine. Turske snage kontrolišu djelove sjeverne Sirije.

Asad, koga podržavaju Rusija i Iran, uspio je u posljednjih nekoliko godina da povrati većinu teritorija uz pomoć svojih saveznika i da preokrene tok rata u svoju korist. Sirijski pobunjenici i opozicione snage koje podržava Turska sada drže samo mali sjeverozapadni dio Sirije, gdje su borbe i nasilje i dalje trajale.

Asad je demantovao i glasine o mogućem sastanku između njega i Erdogana uprkos sastancima ministara odbrane i spoljnih poslova Turske i Sirije radi obnavljanja zategnutih veza, a koji je organizovan uz rusko i iransko posredovanje.

Damask smatra da Ankara mora da predloži vremenski raspored povlačenja turskih trupa iz Sirije u cilju normalizacije odnosa. U maju su se ministri složili da postave "mapu puta" za poboljšanje odnosa.

Posljednjih mjeseci Sirija je poboljšala odnose sa nekim zemljama koje su podržavale opoziciju od izbijanja građanskog rata u zemlji 2011. godine.

Tako je prvi put poslije više od decenije, Asad učestvovao na samitu Arapske lige u maju čiji je domaćin bila Saudijska Arabija. Međutim, SAD se protive normalizaciji sa Damaskom bez političkog rješenja sukoba.

Asad je rekao da dijalog između Damaska i Vašingtona koji je započeo prije nekoliko godina i koji se sporadično odvijao "nije doveo ni do kakvih rezultata". On tvrdi da je Damask uspio "na različite načine" da prevaziđe sankcije SAD.

U građanskom ratu u Siriji poginulo je pola miliona ljudi, ranjeno više od milion, uništeni su veliki dijelovi države i raseljena je gotovo polovina predratnog stanovništva od 23 miliona, uglavnom u susjedne zemlje, Tursku, Liban i Jordan.

Bonus video: