Pučisti u Nigeru optužili francuske snage za narušavanje vazdušnog prostora te zemlje

Prema njihovim navodima "ova letjelica je namjerno prekinula svaki kontakt sa kontrolom letjenja na ulazu u naš prostor od 6.39 do 11.15 časova po lokalnom vremenu"

2259 pregleda 3 komentar(a)
Članovi vojne hunte u Nigeru, Foto: Reuters
Članovi vojne hunte u Nigeru, Foto: Reuters

Vojna hunta u Nigeru, koja je došla na vlast nedavnim državnim udarom, optužila je danas "francuske snage" za narušavanje vazdušnog prostora Nigera, koji je zatvoren od nedjelje.

"Francuske snage su poletjele danas iz Ndžamene u Čadu vojnim avionom u 6.01 po lokalnom vremenu", navodi se u saopštenju Nacionalnog savjeta za zaštitu otadžbine (CNSP), kakao sebe nazivaju pučisti u Nigeru.

Prema njihovim navodima "ova letjelica je namerno prekinula svaki kontakt sa kontrolom letjenja na ulazu u naš prostor od 6.39 do 11.15 časova po lokalnom vremenu".

Pučisti su nekoliko dana po dolasku na vlast prekinuli sve ugovore sa Francuskom, nekadašnjim kolonijalnim gospodarom Nigera. Ta zemlja u okolnim zemljama ima baze za borbu protiv islamskih ekstremista.

Državni udar u Nigeru osudila je većina zemalja zapadnoafričkog ekonomskog bloka Ekovas. One su toj izrazito siromašnoj zemlji u podsaharskoj oblasti Sahel zavele sankcije, koje se odnose i na isporuke struje, i zaprijetile su pučistima vojnom intervencijom ako svrgnuti predsjednik države do nedjelje ne bude vraćen na funkciju. Taj rok je istekao.

Zemlje Zapada, uključujući Francusku, osuđuju državni udar u Nigeru i traže povratak demokratski izabranog predsjednika. Međutim, pučistima je podršku pružilo nekoliko susjednih zemalja, uključujući Mali i Burkinu Faso u kojima je na vlast u prethodne dvije godine takođe došla vojska - državnim udarima.

Bonus video: