Ekvador: Neposredno prije izbora ubijen predsjednički kandidat, Topić i više drugih povuklo kandidaturu

Lokalni mediji su izvjestili da je oko 30 hitaca ispaljeno na događaju na sjeveru prijestonice, Kito. Video snimci postavljeni na društvenim mrežama pokazuju da Viljavisensio ulazi u automobil nakon događaja, prije nego što se začula pucnjava i vrištanje.

15505 pregleda 2 komentar(a)
Ubijeni predsjednički kandidat, Fernando Viljavisensio, Foto: Reuters
Ubijeni predsjednički kandidat, Fernando Viljavisensio, Foto: Reuters

Kandidat za predsjednika Ekvadora Fernando Viljavisensio ubijen je u predizbornoj kampanji juče, saopštile su vlasti, prenosi agencija Rojters.

Viljavisensio je bio glasni kritičar korupcije i organizovanog kriminala.

Lokalni mediji su izvjestili da je oko 30 hitaca ispaljeno na događaju na sjeveru prijestonice, Kito. Video snimci postavljeni na društvenim mrežama pokazuju da Viljavisensio ulazi u automobil nakon događaja, prije nego što se začula pucnjava i vrištanje.

Odlazeći predsjednik Giljermo Laso potvrdio je da je policija bezbijedno detonirala granatu koju su ostavile ubice.

"Ovo je politički zločin, koji ima karakter terorizma, i ne sumnjamo da je ovo ubistvo pokušaj sabotiranja izbornog procesa“, rekao je Laso u video izjavi iza ponoći po lokalnom vremenu, nakon sastanka sa bezbjednosnim i izbornim zvaničnicima.

Laso je proglasio trodnevnu žalost i nacionalno vanredno stanje, rekavši da će se vojska mobilisati da garantuje bezbjednost. Glasanje za novog predsjednika će se nastaviti kako je planirano 20. avgusta, dodao je on. Kancelarija državnog tužioca saopštila je da je jedan osumnjičeni za zločin kasnije preminuo od povreda zadobijenih u pucnjavi. U nasilju je povrijeđeno još devet osoba, uključujući kandidata za poslanika i dva policajca.

Kancelarija je kasnije saopštila da je do sada uhapsila šest osoba u vezi sa zločinom tokom racija u Kitu.

Rastuće nasilje

Lasova vlada je za sve veće nasilje na ulicama i u zatvorima okrivila borbe kriminalnih grupa za kontrolu ruta trgovine ljudima koje koriste meksički karteli, albanska mafija i drugi.

Bezbjednosni problemi, zajedno sa zapošljavanjem i migracijama, glavni su problemi birača u predsjedničkoj konkurenciji. Viljavisensio je obećao da će se boriti protiv korupcije i smanjiti utaju poreza ako bude izabran. Prema istraživanjima javnog mnjenja, njegova podrška iznosila je 7,5%, što ga čini petim od osam kandidata.

Viljavisensijeva stranka Movimiento Construie objavila je na Tviteru, da su naoružani ljudi napali njene kancelarije u Kitu u odvojenom incidentu. Stranka je saopštila da su nedavno vođene rasprave o tome da li da se obustavi kampanja zbog političkog nasilja, u kojem je u julu ubijen gradonačelnika Mante.

Viljavisensio se protivio suspenziji, navodi se u saopštenju, rekavši da je „ćutanje i skrivanje u trenucima kada kriminalci ubijaju građane i vlasti čin kukavičluka“.

Kandidat, bivši sindikalista i novinar, u utorak je podnio prijavu kancelariji državnog tužioca o poslovanju sa naftom, ali više detalja o njegovom izvještaju nisu objavljeni.

Viljavisensio, iz andske provincije Čimborazo, bio je bivši član sindikata u državnoj naftnoj kompaniji Petroecuador, a kasnije novinar koji je osudio navodne milionske gubitke iz ugovora o nafti. U nekoliko gradova, uključujući Vilavisensijev rodni grad Alausi, održani su kasnonoćni marševi koji su osuđivali ubistvo.

Propala država

Viljavisensio je bio otvoreni kritičar bivšeg predsjednika Rafaela Koree i osuđen je na 18 mjeseci zatvora zbog klevete zbog izjava datih protiv bivšeg predsjednika. Pobjegao je na teritoriju starosjedillaca u Ekvadoru, a kasnije je dobio azil u Peruu.

„Ekvador je postao propala država“, rekao je Korea, koji sada živi u Belgiji.

„Nadajmo se da će oni koji pokušavaju da posiju više mržnje ovom novom tragedijom shvatiti da će to samo nastaviti da nas uništava“. Kao zakonodavac, Viljavisensija su kritikovali opozicioni političari jer je ove godine opstruirao proces opoziva protiv Lasa, zbog čega je ovaj drugi raspisao prijevremene izbore.

Ostali kandidati u trci reagovali su sa užasom na ubistvo. "Ovo nas sve tjera da tugujemo, moja solidarnost sa cijelom njegovom porodicom i ljudima koji slijede njegove ideale. Ovaj podli čin neće proći nekažnjeno", rekla je predsjednička kandidatkinja Luisa Gonzales, koja se kandiduje za Koreinu stranku.

Kandidat domorodaca Jaku Perez rekao je da je odlučio da obustavi svoju predsjedničku kampanju i zahtjevao je da se prekine nasilje u video snimku objavljenom nakon incidenta. Perez je kasnije rekao da je u kontaktu sa drugim kandidatima, u potrazi za "paktom za bezbijednost".

"Vladi; ne želimo reči... Dijelujte. Mi umiremo", rekao je kandidat Oto Sonenholcner na konferenciji za novinare.

"Danas se više nego ikad ponavlja potreba da se dijeluje snažno protiv kriminala. Neka ga Bog ima u svojoj slavi", rekao je predsjednički kandidat Jan Topić prije nego što je takođe suspendovao svoju kampanju.

Bonus video: