Šta je šestogodišnjak iz Virdžinije pričao nakon što je upucao učiteljicu: "Usmrtio sam je, uzeo sam mamin pištolj"

Učiteljica Ebi Zverner je preživjela uprkos tome što je upucana u grudi i ruku. Tužila je državne škole u Njuport njuzu, tražeći odštetu od 40 miliona dolara

8660 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Njuport Njuza, Foto: Beta/AP
Detalj iz Njuport Njuza, Foto: Beta/AP

Nakon što je u januaru upucao svoju učiteljicu, šestogodišnji dječak je izjavio: "Usmrtio sam je" i "Ja sam to uradio. Sinoć sam uzeo mamin pištolj", pokazuju policijski nalozi za pretres koji su nedavno otpečaćeni.

U sudskim dokumentima iznose se novi detalji pucnjave u gradu Njuport Njuz, u američkoj državi Virdžiniji, u kojoj je učiteljica u prvom razredu teško povrijeđena, a nacija bila šokirana.

Učiteljica Ebi Zverner je preživjela uprkos tome što je upucana u grudi i ruku. Tužila je državne škole u Njuport njuzu, tražeći odštetu od 40 miliona dolara.

Majka šestogodišnjaka, Dedža Tejlor, optužena je za nemar prema djetetu i nepropisno držanje vatrenog oružja. Naredne nedjelje bi trebalo da bude održano ročište po tužbi protiv Tejlor.

U nalozima za pretres, koji su otpečaćeni poslije pola godine, navodi se da je jedna od zaposlenih u Osnovnoj školi Ričnek prolazila pored učionice u kojoj je bila Zverner kada je čula pucnjavu.

"Nekoliko djece je pobjeglo iz učionice", navodi se u nalogu. Zaposlena, koja djeci pomaže sa čitanjem, je zatim vidjela kako okrvavljena Zverner trči. Ušla je u učionicu i vidjela kako pored klupe stoji dječak, sa pištoljem na podu.

Zgrabila je dječaka dok je čekala da dođe policija.

"Dok ga je držala, dijete je govorilo: ‘Usmrtio sam je. Ja sam to uradio. Uzeo sam mamin pištolj", navodi se u nalozima za pretres.

Kada je policija došla na lice mjesta, pronašla je pištolj na podu i metak. Zverner je kasnije u bolnici rekla istražiteljima da je, prije pucnjave, podijelila razred u grupe za čitanje poslije odmora.

Šestogodišnjak je stajao pored svoje klupe kada je iz džepa na jakni izvukao pištolj i uperio ga u Zverner, koja ga je upitala: "Šta radiš sa tim?"

Dječak je "na kratko zastao a onda ispalio metak koji je pogodio Zverner u lijevu ruku i gornji dio grudi", navodi se u nalozima.

Istražitelji su takođe ispitivali majku djeteta, koja je tvrdila da je držala oružje u tašni sa katancem ili u zaključanoj kutiji.

Zverner je u tužbi optužila školski sistem za nemar, navodeći da su zaposleni više puta upozorili upravnike škole prije pucnjave. Ustvrdila je da su zvaničnici mjesecima odbacivali primjedbe zbog nasilnog ponašanja dječaka.

Školski odbor međutim tvrdi da je dječak liječen zbog mogućeg poremećaja koji izaziva hiperaktivnost, nedostatak pažnje i impulsivnost, te da se prema državnim i federalnim zakonima ta djeca drže u učionicama kada je to moguće.

Bonus video: