Lideri zemalja Zapadne Afrike razmatraju šta će s pučem u Nigeru

Niger je važna zemlja u Sahelu, regionu južno od pustinje Sahare, s kojom zapadne zemlje sarađuju u borbi protiv džihadističkog nasilja povezanog sa Al Kaidom i grupom Islamska država koja je ubila hiljade i raselila milione ljudi

2537 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Lideri država Zapadne Afrike počeli su danas sastanak u glavnom gradu Nigerije Abudži da bi odlučili o narednim koracima pošto se vojna hunta u Nigeru oglušila o rok da vrati svrgnutog predsjednika na položaj, međutim tom bloku poznatom kao ECOWAS ponestaje opcija jer blijedi podrška za vojnu intervenciju.

Doošlo je devet od očekivanih 11 šefova država: Senegala, Gane, Obale Slonovače, Toga, Benina, Gvineje Bisao i Sijera Leonea. Lideri Mauritanije i Burundija koji nisu članovi ECOWAS takođe učestvuju na sastanku.

Dok nigerska hunta koja vlada dvije nedjelje, odbija većinu pokušaja pregovora, u srijedu uveče imenovali su novu vladu. Više od polovine od 21 pozicije čine civili. Ostalo su vojna imenovanja.

Niger je četvrta zemlja u 15-članom bloku ECOWAS koja je doživjela državni udar u posljednje tri godine.

Blok je uveo oštre ekonomske i putne sankcije. Ali nema naznaka da su vođe državnog udara voljne da odustanu od vraćanja na vlast predsjednika Mohameda Bazuma koji kaže da ga drže kao taoca u rezidenciji zajedno sa suprugom i sinom.

Otkako je preuzela vlast, hunta je prekinula veze sa Francuskom i koristi nezadovoljstvo naroda prema tom svom bivšem kolonijalnom gospodaru kako bi ojačala svoju podršku. Takođe je zatražila pomoć ruske plaćeničke vojske Vagner, koja već djeluje u nekolicini afričkih zemalja.

Francuska i SAD imaju više od 2.500 vojnog osoblja u Nigeru i zajedno sa drugim evropskim nacijama uložile su stotine miliona dolara vojne pomoći u podršku snagama zemlje. Veći dio te pomoći je sada obustavljen.

Niger je važna zemlja u Sahelu, regionu južno od pustinje Sahare, s kojom zapadne zemlje sarađuju u borbi protiv džihadističkog nasilja povezanog sa Al Kaidom i grupom Islamska država koja je ubila hiljade i raselila milione ljudi.

Bonus video: