Ekovas naredio raspoređivanje svojih snaga u pripravnosti radi uspostavljanja reda u Nigeru

Niger je četvrta zemlja u 15-članom bloku Ekovasa koja je doživjela državni udar u poslednje tri godine

2621 pregleda 0 komentar(a)
Sastanak lidera država Zapadne Afrike u Abudži, Foto: REUTERS
Sastanak lidera država Zapadne Afrike u Abudži, Foto: REUTERS

Vođe Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (Ekovas) naredile su danas raspoređivanje "snaga u pripravnosti" te regionalne organizacije radi ponovnog uspostavljanja ustavnog poretka Nigera, proizilazi iz rezolucija pročitanih na kraju njihovog samita u Abudži.

Organizacija je naredila "raspoređivanje snaga u pripravnosti Ekovasa radi ponovnog uspostavljanja ustavnog poretka u Nigeru", rekao je predsjednik Komisije Ekovasa Omar Turaj na kraju vanrednog samita.

Lideri država Zapadne Afrike održali su danas vanredni sastanak u glavnom gradu Nigerije Abudži da bi odlučili o narednim koracima pošto se vojna hunta u susjednom Nigeru oglušila o rok da vrati svrgnutog predsjednika na položaj.

Niger je četvrta zemlja u 15-članom bloku Ekovasa koja je doživjela državni udar u poslednje tri godine.

Nigerska hunta koja vlada zemljom dvije nedelje, odbija većinu pokušaja pregovora, u srijedu uveče imenovali su novu vladu. Više od polovine od 21 pozicije čine civili. Ostalo su vojna imenovanja.

Niger je važna zemlja u Sahelu, regionu južno od pustinje Sahare, s kojom zapadne zemlje sarađuju u borbi protiv džihadističkog nasilja povezanog sa Al Kaidom i grupom Islamska država koja je ubila hiljade i raselila milione ljudi.

Vojna hunta zbacila je demokratski izabranog predsjednika Mohameda Bazuma.

Bonus video: