UN zabrinute što izbjeglice iz Sirije Kipar vraća u Liban kao migrante

Portparolka kancelarije UNHCR u Libanu Lisa Abu Kaled rekla je za Asošijeted pres da je većina od 109 migranata vraćenih s Kipra, deportovana u Siriju

2952 pregleda 1 komentar(a)
Izbjeglice (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Izbjeglice (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) je danas saopštila da je "veoma zabrinuta" zbog deportacije više od 100 Sirijaca sa Kipra u Liban.

Svih 109 izbjeglica stiglo je na Kipar čamcima od 29. jula do 2. avgusta, a u Liban su vraćeni brodom u pratnji kiparske policije, kao - migranti.

Vlada Kipra je saopštila da je deportacija zakonita po bilateralnim sporazumom s Libanom iz 2004. godine koji obavezuje Liban da spriječi iči zaustavi ilegalne prelaske granice i ilegalnu migraciju ka obližnjem Kipru.

Visoki zvaničnik Ministarstva unutrašnjih poslova Kipra Loizos Hadživasiliu je za Asošijeted pres rekao da je grupa izbjeglica vraćena u Liban jer se ta zemlja smatra bezbjednom i jer tamo već stotine hiljada izbjeglica imaju sva prava i nisu ni u kakvoj u opasnosti, a ovih 109 je "po svom izboru krenulo ka Evropi iz jasno ekonomskih razloga".

Portparolka kancelarije UNHCR u Libanu Lisa Abu Kaled rekla je za Asošijeted pres da je većina od 109 migranata vraćenih s Kipra, deportovana u Siriju.

Agencija UNHCR je saopštila da takvi transferi mogu dovesti do toga da ljudi budu vraćeni u zemlju gdje mogu biti izloženi progonu, mučenju, drugom okrutnom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju.

Kancelarija UNHCR a Kipru dodaje u izjavi za AP da su i međunarodnom i evropskom pravu protivni transferi i deportacije ako nema pravnih i proceduralnih garancija za osobe kojima je možda potrebna međunarodna zaštita.

U Libanu je 800.000 registrovanih izbjeglica mahom iz Sirije, ali zvaničnici procjenjuju da ih je između 1,5 i dva miliona i da skoro svi žive ispod granice ekstremnog siromaštva.

Liban je u aprilu povećao broj deportacija sirijskih izbjeglica jer ih domaće stanovništvo ne želi, a Liban je zapao u tešku ekonomsku krizu.

Bonus video: