Ekvador zadržao u pritvoru šest Kolumbijaca osumnjičenih za ubistvo predsjedničkog kandidata

Dok je bio živ, Viljavisensio (59) je tvrdio da mu prijete saveznici meksičkog narkokartela Sinaloa

3571 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Kita, glavnog grada Ekvadora, sa sahrane Viljavisensija, 10. avgusta 2023. godine, Foto: Reuters
Detalj iz Kita, glavnog grada Ekvadora, sa sahrane Viljavisensija, 10. avgusta 2023. godine, Foto: Reuters

Ekvador će zadržati šest Kolumbijaca najmanje na mjesec dana dok se u zemlji vodi istraga o njihovoj umiješanosti u ubistvo predsjedničkog kandidata Fernanda Viljavisensija koji je život posvetio borbi protiv korupcije i kriminala, saopštila je danas kancelarija glavnog državnog tužioca.

Pogreb Viljavisensija takođe je održan danas, za najužu porodicu, dok je javni pomen održan u glavnom gradu Ekvadora, Kitu.

Kolumbijci su uhapšeni u srijedu u vezi s atentatom na Viljavisensija u Kitu koji je počinjen istog dana. Kako se navodi u policijskom izvještaju, do hapšenja je došlo u jednoj kući u Kitu, gde su se osumnjičeni skrivali, i na licu mjesta su zaplijenjene četiri sačmarice, puška kalibra 5.56 milimetara, municija, tri granate, jedna kola i jedan motocikl.

Nacionalnost ovih muškaraca objelodanjena je juče, i biće u pritvoru najmanje 30 dana radi istrage, ali gotovo sigurno će biti zadržani mjesecima dok se proces odvija.

Viljavisensio nije bio kandidat s najvećim šansama na uspjeh na predsjedničkim izborima zakazanim za kraj ovog mjeseca, ali njegovo ubistvo usred bijela dana šokiralo je naciju i pokazalo da će se naredni predsjednik Ekvadora suočiti s rastom kriminala.

Divljanje bandi i kartela oduzelo je hiljade života ljudi posljednjih nekoliko godina.

Ministar unutrašnjih poslova Ekvadora Huan Zapata nazvao je ubistvo predsjedničkog kandidata "političkim zločinom terorističke prirode" koje je za cilj imalo da sabotira vanredne predsjedničke izbore 20. avgusta.

Nije saopšteno da li su osumnjičeni bili članovi neke bande, ali je Zapata rekao da su povezani s organizovanim kriminalom.

Dok je bio živ, Viljavisensio (59) je tvrdio da mu prijete saveznici meksičkog narkokartela Sinaloa.

Bonus video: