FAO: Zabilježen skok cijena pirinča

"Neki dobavljači su zabrinuti zbog potencijalnog negativnog uticaja klimatskog fenomena El Ninjo na proizvodnju pirinča, kao i zbog prekida žetve u Vijetnamu usljed kiša", stoji u izvještaju agencije UN za hranu i poljoprivredu

3256 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svjetske cijene pirinča u julu su bile najviše od septembra 2011. godine, saopštila je agencija Ujedinjenih nacija (UN) za hranu i poljoprivredu - FAO.

Globalni indeks cijena pirinča je u julu porastao mjesečno za 2,8 odsto, na 129,7 poena, što je najviše skoro 12 godina, rekli su iz FAO-a.

Kako navodi CNBC, pirinač je u odnosu na jul prošle godine poskupio za 19,7 odsto zbog indijske zabrane izvoza nekih vrsta pirinča i nepovoljnih vremenskih uslova koji bi mogli da utiču na proizvodnju.

“Neki dobavljači su zabrinuti zbog potencijalnog negativnog uticaja klimatskog fenomena El Ninjo na proizvodnju pirinča, kao i zbog prekida žetve u Vijetnamu usljed kiša, što je podstaklo rast cijena“, dodaje se u izvještaju.

Indija, vodeći svjetski izvoznik ove namirnice, zabranila je 20. jula izvoz bijelog pirinča koji ne spada u vrstu basmati, pošto vlada u Nju Delhiju želi da zaustavi rast cijena pirinča u zemlji i istovremeno obezbijedi dovoljnu količinu zaliha “po razumnim cijenama”.

Ta država ima više od 40 odsto udjela u globalnoj trgovini pirinčem.

Aktuelna cijena fjučersa sirovog pirinča se kreće oko 16,02 USD za centu (cwt). Centa u SAD i Kanadi odgovara težini od 45,36 kilograma.

FAO indeks cijena pirinča će u avgustu vjerovatno biti još veći nego u julu, smatra viši analitičar globalne banke hrane i poljoprivrede Rabobank, Oskar Tjakra.

Bonus video: