Niger: Vojna hunta optužila svrgnutog predsjednika za izdaju

Niger je važna zemlja u Sahelu, regionu južno od pustinje Sahare, s kojom zapadne države sarađuju u borbi protiv džihadističkog nasilja povezanog sa Al Kaidom i terorističkom grupom Islamska država

3498 pregleda 2 komentar(a)
Podrška vojnoj hunti u Nigeru, Foto: REUTERS
Podrška vojnoj hunti u Nigeru, Foto: REUTERS

Vojna hunta u Nigeru saopštila je da će suditi svrgnutom predsjedniku Mohamedu Bazumu za "izdaju" i podrivanje nacionalne bezbjednosti, samo par sati nakon što su najavili da su otvoreni za pregovore sa Zapadnoafričkim regionalnim blokom ECOWAS.

Portparol vojnih vlasti Amadu Abdramane rekao je na državnoj televiziji u nedelju uveče da je vojska "prikupila neophodne dokaze za krivično gonjenje svrgnutog predsjednika kao i njegovih domaćih i stranih saučesnika za veleizdaju i za podrivanje unutrašnje i spoljne bezbjednosti Nigera".

Bazum, koji je bio demokratski izabrani predsjednik Nigera, svrgnut je sa vlasti u državnom udaru 26. jula i od tada se nalazi u kućnom pritvoru u svojoj rezidenciji u Njameju.

Raste međunarodni pritisak na huntu da oslobodi i vrati Bazuma na vlast. Neposredno nakon državnog udara, zapadnoafrički regionalni blok ECOWAS odredio je vojsci sedam dana da ga vrati na položaj i zaprijetio da će upotrijebiti vojnu silu, međutim, taj rok je prošao bez akcija obje strane.

Prošle nedelje ECOWAS je naredilo raspoređivanje snaga u pripravnosti, ali još uvijek nije jasno kada će i da li će te trupe ući u zemlju.

Niger je četvrta zemlja u 15-članom bloku Ekovasa u kojima je izvršen državni udar u poslednje tri godine.

Niger je važna zemlja u Sahelu, regionu južno od pustinje Sahare, s kojom zapadne države sarađuju u borbi protiv džihadističkog nasilja povezanog sa Al Kaidom i terorističkom grupom Islamska država, koja je ubila hiljade ljudi.

Zbog terorističkih akcija Islamske države je više miliona ljudi izbjeglo iz tog regiona.

Bonus video: