Svjetska banka ukida pomoć Ugandi zbog homofobije, predsjednik kazao da zemlja može i bez kredita

Svjetska banka do daljnjeg neće davati nove kredite Ugandi zbog homofobnog zakona. Predsjednik Museveni kaže da Uganda može i bez kredita. Ali neće biti lako popuniti rupe u budžetu, plaše se drugi.

1794 pregleda 3 komentar(a)
Museveni, Foto: REUTERS
Museveni, Foto: REUTERS

Svjetska banka je prošle sedmice (08.08.) objavila da za sada neće biti finasiranja novih projekata u Ugandi, odnosno novih kredita, zbog antihomoseksalnog zakona koji fundementalno protivrječi vrijednostima te institucije sa sjedištem u Vašingtonu.

Zakon je oštro kritikovan na međunarodnom nivou, uključujući SAD, EU i grupe za ljudska prava. Ali ga podržavaju mnogi ljudi u Ugandi.

Radi se zakonu koji je u Ugandi usvojen u maju i koji doduše ne predviđa kazne za homoseksualce ili lezbejke koji sebe tako označavaju, ali su kažnjive seksualne radnje. Osoba čini krivično djelo homoseksualnosti ako izvrši seksualni čin ili dozvoli licu istog pola da izvrši seksualni čin nad njim ili njom i kažnjava se doživotnom zatvorom. Lice koje pokuša da izvrši seksualnu radnju kažnjava se zatvorom do deset godina. Do 20 godina zatvora je predviđeno za "namjerno podsticanje homoseksulanosti". A u "posebno teškim slučajevima" u kakve su ubrojani seksulani kontakti sa maloljetnicima, moguća je i smrtna kazna. Po tome ovaj zakon spada u najstrože na svijetu.

Homofobija raširena u zemlji

Homofobija je u Ugandi sa više od 47 miliona stanovnika veoma raširena a podstiče je snažni evangelistički lobi, koji je i sada, kao više puta ranije, pokušao da progura još stroži zakon u ovoj oblasti, ali je to predsjedenik spriječio.

Za LGBTK aktiviste kao što je Žaklin Kaša Nabasegera odluka Svjetske banke je dobra vijest i uspjeh lobističkog rada, jer zakon ekstremno otežava rad na odgovrajućem informisanju i obrazovanju stanovištva.

Ministar spoljnih poslova Ugande Okelo Orijem u intervjuu za DW rekao je da odluka Svjetske banke "nije fer":

"Otkako je zakon usvojen, u Ugandi nije bilo slučajeva da su homoseksualci pogubljeni, zatvoreni ili marginalizovani. Pritom ima drugih zemalja na Bliskom istoku, gdje pogubljuju te ljude. Zašto dakle fokusiranje na Ugandu?"

Predsjednik uputio otvoreno pismo - unucima

Slično se izjasnio i predsjednik Joveri Museveni (78), dan nakon odluke Svjetske banke – u ručno napisanom otvorenom pismu na pet stranica upućenom "Uganđanima, posebno unucima".

Predsjednik piše da je "strpljivo objašnjavao" da se zakon ne odnosi na ljude koji su jednostavno homoseksualci – već na one koji "regrutuju ili tjeraju druge na svoje devijantno ponašanje". Ako u ovom zakonu ima bilo kakvih nesuglasica, "mi ćemo ih riješiti, kao što smo se borili protiv Idi Amina i drugih tirana". Museveni koji vlada Ugandom od 1986. poznat je po svojoj borbenoj retorici, i stekao je ugled boreći se protiv diktatora Idi Amina koji je vladao Ugandom do 1979.

Predsjednik kaže da, zahvaljujući njegovim postupcima, zaduživanje opada, a da privreda ipak raste - bez obzira na sve globalne probleme. Situaciju će, kaže, poboljšati i početak proizvodnje nafte u zemlji od 2025.

"Uganda će se razvijati sa ili bez kredita", piše Museveni.

Pisac Nik Tvinamatsiko u odgovoru predsjedniku na platformi X kaže: "Jedini razlog zbog kojeg su nam potrebni krediti je taj što se unutrašnjim resursima loše upravlja ili su loše raspoređeni. Pogledajte predsjednički budžet. Za šta je sav taj novac? Da platiš savjetnike koje nikad ne sretneš? Čemu služe svi ti ministri? (ima ih 81) Svjetska banka nas prezire. Oni ne tretiraju zemlje Bliskog istoka na isti način kao nas, iako Arapi imaju oštrije zakone protiv LGBT-a. Ali mi zaslužujemo prezir. Zaslužili smo to jer smo rasipni, i blagi prema korumpiranima. Afrika nikada neće postati nezavisna dok ne dobije odgovarajuće lidere".

Kolika Uganda zavisi od Svjetske banke?

Bruto domaći proizvod u Ugandi je oko 46 milijardi eura. Svjetska banka trenutno na svom sajtu broji 45 projekata u zemlji, ukupnog obima od 1,1 milijardu eura.

U očima ekonomiste Julijusa Mukunde, prestanak finansiranja Svjetske banke bilo bi katastrofa. "U planu banke je još 13 projekata. Ako se svi ovi projekti zaustave, imaćemo problem jer je Svjetska banka ključni donator Ugande".

Poslanik Karim Masaba, koji je u odboru za finansije za DW kaže: "Trebalo bi da budemo spremni na najgore. Ako pogledate koje sume smo dobili od Svjetske banke i pod kojim uslovima, postaje jasno da bolje ponude nigdje ne možemo da dobijemo".

Bonus video: