Snažne mjere bezbjednosti u Džordžiji dok se očekuje podizanje četvrte optužnice protiv Trampa

Tužiteljka Vilis istraživala je da li je Tramp izvršio pritisak na državne zvaničnike da promijene rezultat predsjedničkih izbora 2020. i pokušao da iskoristi lažne elektore da glasaju za njega. Bivši predsjednik istragu u Džordžiji naziva lovom na vještice

9980 pregleda 0 komentar(a)
Policija i novinari ispred sudnice uoči očekivanog podizanja četvrte optužnice protiv bivšeg predsjednika Donalda Trampa u Atlanti, Foto: Reuters
Policija i novinari ispred sudnice uoči očekivanog podizanja četvrte optužnice protiv bivšeg predsjednika Donalda Trampa u Atlanti, Foto: Reuters

Tužiteljka iz Džordžije Fani Vilis uskoro bi trebalo da predstavi argumente za podizanje optužnice protiv bivšeg predsjednika Donalda Trampa pred velikom porotom. U okrugu Fulton, u Atlanti, sprovode se snažne mjere bezbijednosti, dok se ispred sudnice okupio veliki broj medijskih ekipa.

Tužiteljka Vilis istraživala je da li je Tramp izvršio pritisak na državne zvaničnike da promijene rezultat predsjedničkih izbora 2020. i pokušao da iskoristi lažne elektore da glasaju za njega. Bivši predsjednik istragu u Džordžiji naziva lovom na vještice.

Gabrijel Sterling, visoki izborni zvaničnik koji je učestvovao u organizaciji ponovljenog brojanja glasova u toj državi 2020, mogao bi da bude pozvan da svjedoči. On je gostovao u programu TV mreže ABC “This Week”.

“Tri puta smo prebrojali glasove. Izgubio je u našoj državi, a i dalje tvrdi da nije. I to samo stvara tenziju i haos”.

Sterlingu je postavljeno pitanje da li bi Trampove snažne, javne kritike tužiteljkle Vilis mogle da dovedu do neke vrste nasilja.

“To neće biti neka veća udružena grupa zavjerenika. Nasilje bi mogla da izazova jedna, vjerovatno mentalno nestabilna osoba koja će biti radikalizovana u cijelom procesu”, ocijenio je izborni zvaničnik iz Džordžije.

Ako se protiv bivšeg predsjednika zaista podigne optužnice u Džordžiji, birači treba da pažljivo razmotre njegovu predsjedničku kandidaturu, izjavio je za televiziju ABC republikanski predsednički kandidat Kris Kristi.

“Mislim da će republikanski birači morati da sebi postave dva pitanja. Prvo - da li je on, čovjek pod optužnicom u četiri različita sudska postupka, imajući u vidu njegove ranije postupke - zaista neko ko može da pobijedi Džoa Bajdena ili bilo kog drugog demokratu u novembru 2024?”

I sam predsjednik Džo Bajden je pod istragom zbog navodnog nepravilnog rukovanja povjerljivim dokumentima. Specijalni tužilac je imenovan prošle nedjelje da, uz još veću nezavisnost, istraži poslovanja predsjednikovog sina Hantera Bajdena.

Kongresmen Džejmi Raskin, demokrata, komentarisao je slučaj na televiziji ABC.

“Svima nam je jasno da je taj momak bio zavisnik od droge i da je uradio dosta nezakonitih i pogrešnih stvari. I rekli smo da treba prepustiti pravosudnom sistemu da radi svoj posao”.

Nakon što je Hanter Bajden nedavno priznao krivicu za izbjegavanje plaćanja poreza i nelegalno posjedovanje pištolja, šanse da mu se održi suđenje su sada mnogo veće, kažu tužioci.

Tramp kritikovao federalnu sutkinju iz Vašingtona

Donald Tramp je u ponedjeljak oštro kritikovao federalnu sutkinju koja je nadležna za slučaj u kome je optužen za zavjeru za poništavanje izbornih rezultata, nekoliko dana nakon što ga je upozorila da ne iznosi zapaljive izjave o tom slučaju. Bivši predsjednik je na društvenoj mreži "Truth" sutkinju Tanju Čatkan nazvao "izuzetno stranački orijentisanom" i "veoma pristrasnom i nefer", zbog njenih ranijih komentara u odvojenom slučaju izricanja kazne jednom od optuženih za nerede 6. januara 2021.

Čatkan je na pretresu u petak izdala takozvani "nalog za zaštitu" koji postavlja granice koji od dokaza koje su tužioci predali pravnom timu bivšeg predsjednika mogu da budu objavljeni u javnosti. Ona je upozorila Trampove advokate da njegova odbrana treba da se vodi u sudnici, "a ne na internetu".

Bonus video: