Tunis: Prevrnuo se čamac, poginulo 11 migranata

Sfaks se pojavio kao glavno središte za migrante iz Tunisa i drugih djelova Afrike koji pokušavaju opasna putovanja preko Mediterana, često u dotrajalim čamcima u nadi za boljim životom

1976 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ukupno 11 migranata je poginulo, a sedam je nestalo, dok su 23 spasena nakon što se čamac prevrnuo kod tuniskog grada Sfaksa, javila je danas državna novinska agencija (TAP), prenosi agencija Rojters.

"Jedinice obalske straže Sfaksa spasile su 23 osobe i izvukle 11 tijela migranata čiji je čamac potonuo kod obale Sidi Mansura u Sfaksu u ponedjeljak ujutru. U čamcu su bili uglavnom Tunižani, ali i određeni broj subsaharskih Afrikanaca", dodaje se.

Sfaks se pojavio kao glavno središte za migrante iz Tunisa i drugih djelova Afrike koji pokušavaju opasna putovanja preko Mediterana, često u dotrajalim čamcima u nadi za boljim životom, navodi Radio Slobodna Evropa.

Više od 1.800 ljudi poginulo je ove godine u brodolomima na centralnoj mediteranskoj migracijskoj ruti, najsmrtonosnijoj na svijetu, dvostruko više nego prošle godine, prema podacima Međunarodne organizacije za migracije.

Italija je objavila da je oko 95.000 migranata stiglo na njene obale od početka godine - što je dvostruko više nego u istom periodu 2022.

Tunižani su četvrta najveća grupa među njima, iza migranata i izbjeglica iz Obale Slonovače, Gvineje i Egipta.

Muhamed Borhen Čamturi, komandant obalske straže u Sfaksu, rekao je u četvrtak za AFP da su ovog mjeseca snage presrele oko 3.000 migranata u samo deset dana, od kojih je 90 posto bilo iz drugih djelova Afrike.

U julu je Evropska unija potpisala sporazum sa Tunisom koji predviđa 105 miliona eura direktne evropske pomoći za sprečavanje odlaska brodova migranata i borbu protiv krijumčara.

Bonus video: