SAD predlažu rezoluciju o Sjevernoj Koreji

Rezolucijom se Sjeverna Koreja osuđuje zbog "skandaloznih akcija i prijetnji upućenih drugoj članici UN, a od Pjongjanga zahtjeva da odmah prekine sa takvim akcijama"
2 komentar(a)
Savjet bezbjednosti UN, Foto: Reuters
Savjet bezbjednosti UN, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.08.2017. 07:18h

Sjedinjene Američke Države su predložile da Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija usvoji rezoluciju kojom se osuđuje najnovije sjevernokorejsko ispaljivanje balističkih raketa, kao i da sve zemlje "strogo, u potpunosti i ekspeditivno sprovedu" sankcije UN protiv Pjongjanga.

Za usvajanje rezolucije, u čiji je nacrt Rojters imao uvid, biće potreban konsenzus 15 članica Savjeta bezbjednosti, koje se sastaju kako bi razgovarale o sjevernokorejskom ispaljivanju balističke rakete preko teritorije Japana, prenosi agencija Rojters.

Rezolucijom se Sjeverna Koreja osuđuje zbog "skandaloznih akcija i prijetnji upućenih drugoj članici UN, a od Pjongjanga zahtjeva da odmah prekine sa takvim akcijama".

Pjongjang se, takođe, poziva da "potpuno napusti nuklearno naoružanje i postojeće nuklearne programe, i da ne sprovodi nikakve dalje nuklearne testove i da napusti postojeće oružje za masovno uništenje".

Rezolucijom se, međutim, ne prijeti uvođenjem novih sankcija Severnoj Koreji.

Bonus video: