Tramp optužen po zakonu koji se koristi za procesuiranje šefova mafije

Glavni zahtjevi prema saveznom RICO zakonu su najmanje dva osnovna krivična djela i učešće u zločinačkom poduhvatu tokom dužeg vremenskog perioda

6034 pregleda 3 komentar(a)
Tramp, Foto: REUTERS
Tramp, Foto: REUTERS

Podnesena krivična prijava protiv bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa na sudu u državi Georgia uključuje navode da je prekršio zakon o borbi protiv organizovanog kriminala poznat kao RICO, koji je ekspanzivniji od takvog federalnog zakona.

Šta je RICO?

Američki zakonodavci su 1970. godine usvojili savezni Zakon o organizacijama pod utjicajem reketiranja i korumpiranosti za borbu protiv organizovanog kriminala, posebno protiv mafije. Većina država je donijela slične zakone s nekim različitostima.

Glavni zahtjevi prema saveznom RICO zakonu su najmanje dva osnovna krivična djela i učešće u zločinačkom poduhvatu tokom dužeg vremenskog perioda.

Zakon RICO u Džordžiji ne zahtijeva dugotrajnost kriminalnih poduhvata i navodi skoro 50 osnovnih zločina koji se kvalifikuju kao reketiranje, u poređenju sa 35 prema federalnom zakonu.

Optuženima koji su proglašeni krivima po optužbama RICO-a iz Džordžiji prijeti kazna između pet i 20 godina zatvora, a dok savezni zakon ima isti maksimum, ali nema minimum.

Kako se obično primjenjuje RICO?

Mafija u SAD-u je uglavnom razbijena, a primjena RICO-a je proširena na mnoge druge vrste organizovanog kriminala.

Tužioci su primijenili zakon na sve vrste grupa koje okarakterišu kao kriminalna "preduzeća", uključujući banke s Wall Streeta i trgovce koji se bave tržišnom manipulacijom.

Okružna tužiteljica okruga Fulton Fani Vilis, izabrana demokrata koja je podigla optužbe protiv Trumpa, jednom je iskoristila zakon da krivično goni više od dvadesetak nastavnika u Atlanti zbog navodnog varanja na standardizovanim rezultatima testa 2014. godine.

Advokati nastavnika rekli su da je Vilis pretjerala smatrajući sistem javnih škola u Atlanti "zločinačkim poduhvatom", ali su presude potvrđene u žalbenom postupku.

Zašto tužioci koriste RICO?

RICO je prvobitno bio zamišljen kao alat za progon mafijaških šefova koji su 'prali ruke' stavljajući nezakonito stečene dobitake u tzv. "shell" kompanijama (firme bez aktivnog poslovanja ili značajne imovine) i prepuštanjem prljavog posla podređenima.

Zakon ne zahtijeva od tužilaca da dokažu da su optuženi direktno učestvovali u kriminalnim aktivnostima, već samo da su bili dio veće organizacije koja je to činila.

To znači da tužioci ne bi morali nužno dokazivati da je Tramp lično prekršio zakon, već da je svjesno koordinirao s drugima koji su to činili.

Koji su rizici primjene RICO-a?

Predmeti RICO su suštinski složeniji jer tužioci prvo moraju dokazati postojanje zločinačkog poduhvata.

Trampova optužnica navodi dodatnih 18 saoptuženih, uključujući Marka Medousa, bivšeg Trampovog šefa kabineta, i advokate Rudija Đulijanija i Džona Istmana.

Tužioci će morati dokazati da su Tramp i njegovi saoptuženi zajedno radili na zajedničkom zločinačkom cilju, što nije uvijek tako jednostavno kao dokazivanje osnovnog zločina RICO-a.

Međutim, svaki dodatni saoptuženi je još jedan koga bi tužioci mogli nagovoriti da svjedoči protiv ostalih.

Bonus video: