Novo istraživanje: Tramp ima podršku većine republikanaca, ali ne i većine građana

Neki republikanci tvrde da se Trampov rejting u opštem glasačkom tijelu samo pogoršavao od prošlih izbora, što je kulminiralo 6. januara 2021. kada su njegove pristalice upale u Kongres

6968 pregleda 5 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Posle svake optužnice, Donald Tramp se hvalio kako njegov rejting među republikancima samo raste - i bio je u pravu, prenosi Glas Amerike.

Skoro dvije trećine republikanaca, 63 odsto, kažu da žele da se Tramp ponovo kandiduje, pokazuje novo istraživanje agencije AP i Centra za istraživanje javnog mnjenja NORC.

I to je porast u odnosu na 55 odsto u aprilu kada su krenule optužnice protiv bivšeg predsjednika. Sedam od deset republikanaca sada ima dobro mišljenje o Trampu, što je skok od 60 odsto prošlog mjeseca.

Ali, pojavio se i znak upozorenja za bivšeg predsjednika - kada je riječ o predsjedničkim izborima, većina Amerikanaca je protiv njega.

Oko 74 odsto republikanaca bi glasalo za njega kada bi bio predsjednički kandidat u novembru 2024. Ali, 53 odsto Amerikanaca je reklo da definitivno ne bi glasalo za njega ako bude kandidat, a 11 odsto je poručilo da vjerovatno ne bi glasalo za njega.

Ovi nalazi potvrđuju ono što tvrde neki Trampovi rivali - da ne može da dobije izbore ako računa na glasove izvan republikanske baze. Tramp je 2016. godine dobio manji broj glasova, ali je pobijedio zahvaljujući dovoljnom broju glasova elektorskog koledža. Na prošlim izborima 2020. dobio je sedam miliona glasova manje od Bajdena.

Neki republikanci tvrde da se Trampov rejting u opštem glasačkom tijelu samo pogoršavao od prošlih izbora, što je kulminiralo 6. januara 2021. kada su njegove pristalice upale u Kongres.

"Postoji značajan broj onih koji su glasali za Trampa dvaput, a neće to uraditi i sada poslije svega", kaže Sara Longvel, republikanska strateškinja koja je protiv Trampa.

Portparol Trampove kampanje nije odgovorio na upit za komentar o nalazima istraživanja, koje je rađeno od 10. do 14. avgusta - pre nego što je podignuta i četvrta optužnica u Džordžiji.

Bivši predsjednik se sada suočava sa ukupno 91 tačkom optužnice u Njujorku, Vašingtonu, Džordžiji i Floridi.

Istraživanje je pokazalo da protivljenje birača reizboru 80-godišnjeg Bajdena nije toliko ukorijenjeno.

Iako birači izražavaju sumnju posebno u vezi sa njegovim godinama, 43 odsto njih kaže da defintivno ne bi glasalo za njega, a 11 odsto kaže da vjerovatno ne bi - manje nego kod Trampa.

Optužnice u Vašingtonu i Džordžiji ponovo su Trampov fokus vratile na navodnu izbornu prevaru, što su njegovi saradnici željeli da izbjegnu i stave u fokus predizborne događaje.

Međutim, i federalni i državni izborni zvaničnici, kao i Trampov sekretar za pravosuđe i sudije su saopštili da nema kredibilnih dokaza da su izbori bili pokradeni.

Ove Trampove tvrdnje dobro prolaze među republikanskim biračima, ali ne i među neopredijeljenim biračima - koje mora da pridobije ako želi pobedu 2024.

"Tramp treba da se bavi pritužbama birača, a ne da iznosi svoje. I svaki put kada priča o izborima 2020. godine vraća se unazad, a biračima je potrebno da gleda naprijed", kaže Longvel.

Rič Striklet, Trampova pristalica iz Ajove, smatra da su nove optužnice "lov na vještice".

"Mislim da su politički motivisane kako bi odstranile kandidata koji je prijetnja aktuelnom predsjedniku. I žele da ljudi kao ja ne izađu da glasaju jer mu se sve to dešava", kaže on, ali dodaje da ipak brine da li će Tramp dobiti dovoljno glasova da pobijedi 2024.

Meri Kini, republikanka iz Ajove, takođe kritikuje optužnice.

"Gađaju ga čime god stignu jer ga se plaše", kaže Kini.

Ona će, međutim, u predstojećim kokusima glasati za senatora Tima Skota, Trampovog protivkandidata jer smatra da je vrijeme za novu generaciju kandidata.

Neki su skeptični da će sudski procesi politički naštetiti Trampu.

Njegov bivši republikanski rival iz 2016. Skot Voker kaže da je Tramp uspijevao da preokrene priču tako da su "svi protiv njega jer se usudio da dirne u srce establišmenta, da isuši močvaru".

Voker misli da ima mnogo neopredijeljenih glasača koji su više puta iznevjereni i sada žele "nekog neustrašivog".

Bivši predsjedavajući Predstavničkog doma Njut Gingrič predviđa da će optužbe "razbješnjeti" narod i pomoći Trampu na generalnim izborima 2024.

"Mislim da će ovo razbješnjeti svakog Amerikanca kome je stalo do vladavine prava. Biće jači i dobiće izbore."

Bonus video: