Američka ministarka finansija i halucinogene pečurke: Zašto je Dženet Jelen dospjela na naslovnice?

"Išla sam na večeru sa velikom grupom ljudi, a osoba koja je bila zadužena za organizaciju nam je naručivala jela. Među njima je bio i jedan veoma ukusan specijalitet sa pečurkama koje imaju halucinogena svojstva, ali to sam saznala tek kasnije", rekla je Jelen

4617 pregleda 4 komentar(a)
Jelen, Foto: Reuters
Jelen, Foto: Reuters

Američka ministarka finansija Dženet Jelen osvanula je na naslovnicama svjetskih medija pošto je Si-En-En (CNN) otkrio da je tokom posjete Pekingu jela kineski specijalitet u čijoj su osnovi halucinogene pečurke, prenosi Danas.

"Išla sam na večeru sa velikom grupom ljudi, a osoba koja je bila zadužena za organizaciju nam je naručivala jela. Među njima je bio i jedan veoma ukusan specijalitet sa pečurkama koje imaju halucinogena svojstva, ali to sam saznala tek kasnije", rekla je Jelen za CNN.

Ovo jelo se pravi od pečuraka "Lanmaoa asiatica", čiji djelovi poplave kada se isjeku.

Dr Peter Mortimer, profesor na Institutu za botaniku u Kunmingu, kazao je da se ove pečurke smatraju otrovnim jer mogu da budu halucinogene.

"Međutim, naučnici još uvijek nisu identifikovali jedinjenja odgovorna za izazivanje halucinacija. To ostaje pomalo misterija. Imam prijatelja koji ih je greškom pojeo i halucinirao tri dana", rekao je on za CNN.

Jelen je bila u Kini u četvorodnevnoj posjeti, koja je, zajedno sa posjetom državnog sekretara Entonija Blinkena ranije tokom ljeta, bila prva posjeta nekog visokog američkog zvaničnika u više od tri godine.

Jelen je pohvalila svoje putovanje, rekavši da je zahvaljujući njemu postavila odnose SAD sa Kinom na "sigurnije noge".

Nakon što je jedan korisnik kineske društvene mreže Veibo objavio da je Jelen jela u restoranu u Junanu pod nazivom "In and Out" tokom svog putovanja, mrežom je ubrzano počeo da se širi hešteg preveden kao "Prvi obrok sekretarke finansija SAD Jelen u Pekingu je junanski", a povezani postovi su premašili šest miliona pregleda.

Jedan ministarkin pomoćnik je potvrdio da je ona pojela jelo od pečuraka u restoranu, prenosi Gardijan.

"Mogu da vam kažem da ni na koga od nas pečurke nisu imale uticaja", rekla je Jelen za CNN kroz smijeh, prije nego što su je pitali na šta je mislila kada je rekla da je za efekte pečuraka saznala "kasnije".

"Pročitala sam da ako su pečurke pravilno kuvane, za šta sam sigurna da je bio slučaj u ovom veoma dobrom restoranu, nemaju uticaja. Ali svi smo uživali u pečurkama i restoranu i niko od nas nije osetio nikakve loše posljedice pošto smo ih pojeli", rekla je ona.

Lanac "In and Out" je na Veibo-u objavio da su posjeta Dženet Jelen i izbor jela doveli do toga da ljudi u roku od nekoliko sati pohrle da rezervišu sva slobodna mjesta u njihovim restoranima u gradovima širom Kine.

"Dvije nedjelje poslije tog obroka, kolege koje inače rade u oblasti brendiranja, osoblja, finansija, itd. kolektivno su prešle na drugi posao i pretvorile se u radnike za rezanje pečuraka", navodi se u kasnijoj objavi restorana.

Bonus video: