Stoltenberg: Ukrajina će sama odlučiti o uslovima za mirovne pregovore

Generalni sekretar NATO-a izjasnio se nakon što je šef njegovog Kabineta Stijan Jensen u utorak rekao da će se Ukrajina naposletku možda morati odreći teritorije u korist Rusije u sklopu dogovora o okončanju rata

8611 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Zelenski i Stoltenberg, Foto: REUTERS
Zelenski i Stoltenberg, Foto: REUTERS

Na Ukrajini je da odluči kada će postojati uslovi za pregovore o okončanju rata sa Rusijom, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, naglasivši da Savez nije promijenio svoj stav.

"Ukrajinci i samo Ukrajinci su ti koji mogu donijeti odluku o tome kada će postojati uslovi za pregovore. Oni su ti koji za pregovaračkim stolom mogu donijeti odluku što je prihvatljivo rješenje”, rekao je Stoltenberg, piše N1.

Govoreći na konferenciji u norveškom gradu Arendalu, dodao je da je uloga NATO-a da podržava Ukrajinu.

Stoltenberg je to izjavio nakon što je šef njegovog Kabineta Stijan Jensen u utorak rekao da će se Ukrajina naposletku možda morati odreći teritorije u korist Rusije u sklopu dogovora o okončanju rata. Jensen je kasnije rekao da mu je žao zbog te izjave.

“Njegova (Jensenova) poruka je ista kao moja poruka, koja je i glavna poruka NATO-a, a to je da se politika NATO-a nije promijenila – mi podržavamo Ukrajinu”, rekao je Stoltenberg.

NATO je na samitu prošli mjesec poručio da će Ukrajina biti pozvana u članstvo kada se “članice dogovore i ispune uslove” te da zemlja ima pravo sama izabrati svoj put nezavisno od Rusije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da bi, premda je ishod samita dobar, bilo idealno da je Kijev odmah dobio poziv.

Zapadni saveznici Kijeva uvežbavaju na hiljade ukrajinskih vojnika i Ukrajina jako zavisi od njihovog oružja u borbi protiv ruskih snaga koje su pokrenule invaziju u februaru 2022. godine.

Bonus video: