Kineski ministar odbrane najavio jaču vojnu saradnju s Bjelorusijom

Nijedna od dvaju strana nije saopštila detalje o toj saradnji, ali su se dogovorile da iduće godine održe zajedničke vojne vježbe

2690 pregleda 2 komentar(a)
Lukašenko i Šangfu, Foto: REUTERS
Lukašenko i Šangfu, Foto: REUTERS

Kineski ministar odbrane Li Šangfu danas je tokom posjete Minsku rekao da će Kina pojačati vojnu saradnju s Bjelorusijom, bliskom saveznicom Rusije.

On se danas sastao sa bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom i rekao da su "ciljevi njegove posjete Bjelorusiji sprovođenje važnih sporazuma na nivou šefova država i dalje jačanje bilateralne vojne saradnje".

Nijedna od dvaju strana nije saopštila detalje o toj saradnji, ali su se dogovorile da iduće godine održe zajedničke vojne vježbe.

Li je posjetio Rusiju neposredno prije odlaska u Bjelorusiju.

Bjeloruske snage ne učestvuju u ratu u Ukrajini, a Lukašenko je danas rekao da vojna pomoć Kine neće biti usmjerena protiv trećih zemalja.

"Mi moramo da osiguramo naše države i naše građane", rekao je on. "Mi smo apsolutni pobornici multipolarnog svijeta, teritorijalnog integriteta i jedinstva granica i teritorija uspostavljenih posle Drugog svjetskog rata".

Kina tvrdi da je neutralna u ratu između Rusije i Ukrajine i više puta je ponovila da neće slati oružje ni jednoj strani u ratu, ali je optuživala SAD i njihove saveznike da su "isprovocirali Rusiju".

Peking održava bliske, ekonomske, diplomatske i trgovinske odnose sa Moskvom.

Bonus video: