Bivši austrijski kancelar Kurc optužen za učešće u korupcionaškoj aferi Ibica

Kurc će morati da se pojavi pred krivičnim vijećem suda u Beču 18. oktobra, a presuda je planirana za 23. oktobar

10227 pregleda 47 reakcija 20 komentar(a)
Kurc, Foto: REUTERS
Kurc, Foto: REUTERS

Protiv bivšeg austrijskog kancelara Sebastijana Kurca danas je podignuta optužnica zbog davanja lažnog iskaza pred anketnim odborom parlamenta, o korupcionaškom skandalu poznatom kao afera Ibica.

Tužilaštvo za privredni kriminal i korupciju podiglo je pred sudom u Beču optužnicu protiv Kurca, njegovog nekadašnjeg šefa kabineta Bernharda Bonelija, i bivše potpredsjednice Kurcove konzervativne Austrijske narodne partije (OeVP) Betine Glac-Kremsne, prenose agencije.

Prema navodima agencije APA, već je određen i termin za glavnu raspravu. Kurc će morati da se pojavi pred krivičnim vijećem suda u Beču 18. oktobra, a presuda je planirana za 23. oktobar.

Tačke optužnice rezultat su istrage koja je započeta još 2021. godien, kada je Kurc bio kancelar. Istraga se odnosila na prvu Kurcovu vladu, sastavljenu od koalicije narodne partije i krajnje desne Slobodarske partije Austrije (FPOe), a koja je upravo zbog afere Ibica pala sredinom 2019. godine, piše AP.

Vlada je, na Kurcovu inicijativu, raspuštena nakon što se u javnosti pojavio video na kojem se vidi kako tadašnji lider slobodarske partije, Hajnz Kristijan Štrahe na Ibici obećava ilegalne državne pogodnosti jednom, kako je procijenjeno, ruskom investitoru.

Kurc se tereti da je u tom slučaju pred parlamentarnim odborom lažno svjedočio o svojoj ulozi u reformi državne holding kompanije, OeBAG, koja u pojedinim kompanijama koordiniše aktivnosti države. Kurc je u parlamentu minimizovao svoju ulogu prilikom izbora nadzornog odbora i rukovodilaca kompanije.

Kurc je i posle objavljivanja optužnice putem niza društvenih mreža odbacio krivicu. "Optužbe su netačne i radujemo se što će istina najzad izaći na vidjelo", napisao je Kurc.

Nekoliko mjeseci posle raspada prvog kabineta, Kurc se početkom 2020. godine vratio na vlast u koalciji za Zelenima, ali ni ta vlada nije potrajala pošto je u oktobru podnio ostavku. Povod je bila politička kriza zbog najave tužiaštva da je Kurc meta i druge istrage, koja se odnosila na korupciju i zloupotrebu povjerenja.

U tom predmetu Kurc i njegovi najbliži saradnici osumnjičeni su da su kako bi ostali na vlasti manipulisali istraživanjima javnog mnjenja i zloupotrebljavali naklonjene medije koji su plaćani novcem poreskih obveznika.

Kurc je tada najavio da se potpuno povlači iz politike, a na čelu partije a time automatski i vlade naslijedio ga je Karl Nehamer.

Kancelar Nehamer izjavio je 18. avgusta da je optužnica protiv Kurca u prvom redu prilika da se cio slučaj razjasni.

"Važno je da se napokon razjasni ono što mu se stavlja na teret", rekao je Nehamer u Salcburgu na konferenciji za novinare sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom, prenosi APA.

Bivši šef poslaničke grupe socijaldemokratske SPOe, Jan Krainer ocijenio je, međutim, da "sistem Kurc" i dalje u potpunosti funkcioniše. Još uvijek u najužim krugovima narodnjaka rade mnogi koji povlače konce, rekao je Krainer koji je bio član anketnog odbora.

Bonus video: