Tramp je popularan, uprkos svemu

Četiri optužnice pa otkazan nastup u medijima… Iako se mnoge događaji koji ne bi trebalo da idu u prilog Donaldu Trampu, oni mu zapravo daju vjetar u leđa. Analiza Sebastijana Hesea, dopisnika ARD iz Vašingtona.

5050 pregleda 7 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Pompezno je bivši američki predsjednik Donald Tramp za ponedjeljak najavio konferenciju za novinare u svom golf-klubu u Nju Džersiju. Trebalo je da tu konačno predstavi „dokaze“ da je na izborima 2020. pokraden u saveznoj državi Džordžiji. I da je u toj državi prošle sedmice nepravedno optužen.

A onda je konferencija za medije lakonski otkazana. Tramp je saopštio da su ga advokati odgovorili od toga da pred kamerama maše papirima, a on će ih, tvrdi, predstaviti tokom suđenja.

Tu predstavu u nevjerici posmatraju i vodeći republikanci u Džordžiji. Prošle sedmice je republikanski guverner Brajan Kemp na društvenim mrežama još jednom napisao:

„Nije bilo prevare na izborima 2020. u Džordžiji. Skoro tri godine se nije našao niko ko bi pod zakletvom pred sudom bio u stanju da priloži dokaze za prevaru.“

Pa opet, to ne znači da su Republikanci u Džordžiji u velikom sukobu sa Trampom. Jer, i Kemp se u drugom dijelu svog tvita vratio partijskoj liniji: „2024. je na kocki budućnost naše zemlje i to mora da bude naš fokus“, napisao je on, misleći na iduće predsjedničke izbore.

Demokrate se nadaju da će ga saplesti

Tramp je ogromni favorit da dobije republikansku nominaciju za revanš protiv aktuelnog predsjednika Džoa Bajdena. Ali, mnogi republikanci se pitaju da li je on pravi izbor. Da li će, ipak, u jednom trenutku izgubiti popularnost?

Tome se svakako nadaju Demokrate. Oni su u januaru 2021. pokrenuli drugi impičment protiv Trampa, iako su znali da neće proći.

Ideja je bila da slike upada u Kapitol budu pred očima običnih Amerikanaca i tako ih odvrate od Trampa. Kao i očajnički pokušaji bivšeg predsjednika da na sve načine ospori rezultat izbora koje je izgubio.

Ali, sve je ispalo obrnuto. Trampa su optužbe samo učvrstile kao idola mnogih Amerikanaca. Kako sada stvari stoje, u novom duelu sa Bajdenom trka bi bila izuzetno tijesna. Veliki povratak Trampa u Bijelu kuću sasvim je moguć.

Demokrate više nemaju osnova za nadu da bi procesi protiv Trampa – što na saveznom nivou, što u Džordžiji – mogli da uplaše bilo kojeg njegovog birača. Jer, postoji niz razloga što Tramp ima gotovo fanatičnu podršku ogromnog broja ljudi.

Bajden odbija birače

Glavni razlog sjedi u Bijeloj kući i preziva se Bajden. Duboka uvjerenost da njegova politika šteti Sjedinjenim Državama prevazilazi uobičajeno Trampovo glasačko tijelo.

Mnogi Amerikanci pripisuju Bajdenovoj administraciji „nekontrolisano doseljavanje“, visoku stopu kriminala u gradovima, inflaciju, osjećaj da se država ponaša kao tutor prema građanima, vrtoglave izdatke za rat u Ukrajini. Nezadovoljstvo Bajdenom već zadire i u biračko tijelo Demokrata.

Jedna anketa agencije Rojters otkriva da petina ljudi koji su 2020. glasali za Bajdena sada kaže da nije sigurna da će opet tako glasati.

Konzervativni birači ionako se drže devize: Bajden mora da ode. A kada trezveno sebi postave pitanje ko je taj ko ima najveće šanse da pobijedi Bajdena, dolaze do odgovora da je to upravo Tramp.

Mnogi cijene i Trampove poteze tokom mandata. Postavio je rekordan broj konzervativnih sudija, troje ih je dodao samo Vrhovnom sudu što je bitno izmijenilo odnose snaga u Americi.

Tokom Trampove vladavine, smanjena je zavisnost SAD od uvoza energije, sniženi su porezi, otvarana radna mesta, nije započet nijedan novi rat i podsticano je pomirenje Izraela i arapskih susjeda. Prema ubijeđenju mnogih, Tramp nije samo pričao – nego i djelao.

Dvostruki aršini?

Tu je i pitanje dvostrukih aršina. Republikance ništa toliko ne nervira kao grijesi predsjednikovog sina Hantera Bajdena, za koje krive i njegovog oca koji navodno podržava dubiozne i prljave poslove.

Trampove fanove živcira i to što su i u Bajdenovoj garaži pronađena povjerljiva dokumenta koja nije smio da nosi kući. Pa ipak, Bajden nije uvaljan u katran i perje poput Trampa. Zato se i procesi protiv Trampa vide kao indicija da je pravosuđe postalo politički instrument.

Sve to zajedno je Trampov politički kapital i pancirna košulja protiv svake kritike, pa i sudskog procesa.

Naredne sedmice su na programu dva događaja koji bi, makar malo, mogli da naštete Trampovim šansama. U srijedu se republikanski izazivači predstavljaju u debati na Foks njuzu, pa postoji mogućnost da neki od njih zablista.

U petak ističe rok da se optuženi Tramp lično javi u sud u Džordžiji – šta ako Tramp tamo bude uslikan kao obični kriminalac? Jer, u Džordžiji su kamere u sudnici dozvoljene, za razliku od dosadašnjih postupaka protiv Trampa.

Bivši predsjednik biće na optuženičkoj klupi. Da li će te slike pokolebati na njegove fanove? Iskustvo kaže da neće.

Bonus video: