U Avganistanu ponovo djeluju terorističke grupe

U izvještaju jedne od obaviještajnih službi države članice UN, navodi se da "mnoge terorističke grupe imaju veće slobode kretanja pod vlašću Talibana".

11772 pregleda 2 komentar(a)
Avganistan ponovo leglo terorističkih grupa, Foto: Reuters
Avganistan ponovo leglo terorističkih grupa, Foto: Reuters

Dvije godine nakon što su Talibani preuzeli Avganistan, ova zemlja ponovo postaje pogodno tlo za terorističke aktivnosti koje se već osjećaju u regionu, a moguće da će uskoro imati kapaciteta i da pogode Zapad. Najnoviji upozoravajući izvještaji dolaze od tima UN za nadzor, koji je u junu objavio da Talibani nisu ispunili dogovore o borbi protiv terorizma iz Sporazuma u Dohi, kojim je omogućeno i povlačenja američkih snaga.

U izvještaju jedne od obaviještajnih službi države članice UN, navodi se da "mnoge terorističke grupe imaju veće slobode kretanja pod vlašću Talibana". Te grupe to i koriste, a prijetnja terorizmom raste, kako u Avganistanu, tako i u regionu, navodi se u izvještaju.

Neki procijenjuju da u Avganistanu djeluje 20 terorističkih grupa, a pojedini susjedi ove zemlje su zabrinuti. Pakistan, na primjer, često ukazuje na povećani broj smrtnih slučajeva povezanih sa terorizmom, od kojih se veliki dio dogodio baš uz granicu sa Avganistanom. Talibani odbijaju takve navode.

Talibanski zvaničnik je ranije ovog mjeseca potvrdio naredbe vrhovnog vođe Hibatulaha Ahunzade, kojima se zabranjuju napadi na granici sa Pakistanom. Glavni portparol Zabihula Mudžahid otišao je korak dalje, i izjavio za Glas Amerike da su upravo talibanski borci zaustavili terorističke prijetnje u Avganistanu.

"Oni koji su odgovorni za ove aktivnosti, biće izvedeni pred lice pravde i kažnjeni u skladu sa našim pravnim sistemom", naveo je uz napomenu kako su talibanski protivteroristički timovi eliminisali avganistanski ogranak terorističke grupe Islamske države, poznat kao IS-Korasan ili ISIS-K.

Talibani su takođe dobili i javnu podršku od američkog predsjednika Džoa Bajdena, koji je prošlog mjeseca izazvao pometnju kada je rekao da Talibani ispunjavaju svoja obećanja.

"Sjećate se šta sam rekao o Avganistanu? Rekao sam da Al Kaide tamo neće biti. Rekao sam da neće. Rekao sam da će nama Talibani pomoći", rekao je Bajden u odgovoru na pitanje o prebrzom povlačenju Amerikanaca iz Avganistana.

"Šta se sad dešava? Šta? Čitajte novine, bio sam u pravu", rekao je Bajden.

Američki zvaničnik koji je govorio sa Glas Amerike uz uslov da ostane anoniman, rekao je da je Bajden mislio na ulogu Talibana u ubistvu lidera terorističke ćelije koji je bio odgovoran za bombardovanje aerodroma u Kabulu u avgustu 2021. U napadu je ubijeno 13 američkih vojnika i oko 170 avganistanskih civila.

Drugi američki zvaničnici su oprezni u ocijeni, iako ukazuju na to da su i Al Kaida i IS Korasan imale namjeru, a možda čak i mogućnost da napadnu američke i zapadne mete.

"Naši obaviještajni podaci su nedovoljni", rekao je komandant američke Centralne komande, general Majkl "Erik" Kurila pred senatskim Komitetom za oružane snage u martu, kada su ga upitali o sposobnosti vojske da uđe u trag djelovanjima dveju terorističkih grupa.

"Mislim da možemo da uvidimo neku nejasnu sliku o namjeri za napad, ali nam fali da vidimo cijelu sliku", naveo je on.

Neki bivši zvaničnici se pitaju koliko će trebati vremena da se aktiviraju Al Kaida ili IS Korasan.

"Ni Al Kaida, niti njen ogranak u Avganistanu trenutno nemaju kapaciteta da napadnu američke interese, ali mislim da to možemo samo kratkoročno da posmatramo", naveo je Edmund Fiton Braun, bivši protivteroristički zvaničnik u UN i koordinator nadzornog tima. I drugi analitičari izražavaju slične zabrinutosti.

"Avganistan počinje da liči na onaj prije 11. septembra, sa velikim brojem grupa koje su izgleda aktivne", rekao je Kolin Klark, direktor istraživanja u globalnoj obaviještajnoj kompaniji Soufan grupa.

"Terorističke grupe rastu i razvijaju se u toj nestabilnosti, i to je upravo ono sa čim se suočavamo", izjavio je on za Glas Amerike u junu.

Talibani

Od nastanka 1994. talibanski pokret vodi emir, centralna figura koga na to mesto doživotno postavlja vjerski savjet talibanskih vođa. Trenutni emir Hibatula Ahunazada živi povučeno u Kandaharu, kao i njegova dva prethodnika. UN izvještaj navodi da postoji mogućnost da se jedna frakcija odvojila i da deluje u Kabulu, te da je lojalna vojnim i policijskim zvaničnicima.

Izvještaj UN iz maja prošle godine navodi da Talibani povećavaju i pješadiju i avijaciju, te dok se sa jedne strane bore protiv ISIL-K, pitanje je koliko se udaljavaju od ostalih saveznika terorista. Ima indikacija da su se neki članovi Al Kaide infiltrirali u avganistansku vojsku.

Neki analitičari navode da ne treba zanemariti koliko je čvrsta vlast Talibana.

"Talibani drže sve karte u svojim rukama", kaže Bil Rođo, saradnik Fondacije za odbranu demokratija.

IS Korasan

Ova organizacija je zakleti neprijatelj i Talibana i Al Kaide, a direktno je profitirala od kada su Talibani zauzeli Avganistan, budući da ne uspevaju da drže pod kontrolom celu zemlju, a nezadovoljstvo ljudi njihovom vlašću raste.

Pojačana je regrutacija u grupu, a takođe se širi broj kampova koje drže. U izveštaju UN se navodi da je moguće da IS Korasan gradi kapacitete i da na meti ima region, pa čak i Evropu, te da grupa postaje sve sofisticiranija u napadima na Talibane i na međunarodne mete".

Zvaničnici sa kojima je Glas Amerike pričao o izveštaju UN navode da postoje neslaganja oko IS Korasana u američkoj vladi. Neki od zvaničnika su izrazili svoje strahove.

General Kurila je rekao da oni mogu da krenu "u operaciju protiv Amerike ili Zapada za šest mjeseci, uz malo ili uz nikakvo upozorenje".

I drugi obaviještajni zvaničnici su naveli javno da je samo pitanje vremena kada će se ovoj grupi na meti naći zapadni interesi.

Al Kaida

Obaviještajni podaci mnogih zemalja koje su ih proslijedile UN, navode da nakon što su Talibani preuzeli Avganistan, ova grupa bilježi rast.

"Veze između Talibana i Al Kaide ostaju jake i Al Kaida vidi Avganistan pod vlašću Talibana kao utočište", naveo je UN tim za nadzor u junskom izveštaju. Takođe ističe se da grupa mobiliše nove članove, te da se infiltrira u talibanske oružane snage.

Bonus video: