Trampu određena kaucija od 200.000 dolara, rekao da ide da se preda vlastima u Džordžiji

Trampu je zabranjeno da govori "na bilo koji način, direktno ili indirektno" o činjenicama iz slučaja sa drugim optuženima ili svjedocima, osim preko advokata

7047 pregleda 4 komentar(a)
Tramp vodi u trci za republikansku nominaciju za predsjednika, Foto: Reuters
Tramp vodi u trci za republikansku nominaciju za predsjednika, Foto: Reuters

Bivši američki predsjednik Donald Tramp rekao je da će se predati vlastima u četvrtak u Džordžiji, gdje je optužen da je planirao da poništi poraz na izborima 2020. godine.

“Možete li da vjerujete? Idem u Atlantu u Džordžiji u četrvtak, da me uhapse!", napisao je Tramp na svojoj društvenoj mreži.

Prethodno mu je određena kaucija od 200.000 dolara, prenosi agencija Asošijeted pres, pozivajući se na sudska dokumenta podnijeta u ponedeljak. U dogovoru o kauciji, koji su potpisali Trampovi advokati i glavna tužiteljka okruga Fulton Fani Vilis, utvrđeni su uslovi za puštanje na slobodu uključujući zabranu zastrašivanja svjedoka i opstruisanja pravde.

Trampu je zabranjeno da govori "na bilo koji način, direktno ili indirektno" o činjenicama iz slučaja sa drugim optuženima ili svjedocima, osim preko advokata.

"To obuhvata, ali nije ograničeno na objave na društvenim mrežama ili dijeljenje objava drugih pojedanaca na mrežama", navodi se u uredbi koju je potpisao sudija Višeg suda okruga Fulton.

Tramp je prošle nedjelje, zajedno sa još 18 osoba, u Džordžiji optužen za niz krivičnih djela, u okviru plana da ostane na vlasti uprkos porazu od Džoa Bajdena na izborima 2020. godine.

Tužiteljka je svima optuženima dala rok do petka u podne da se predaju u zatvor okruga Fulton, gdje bi trebalo da budu procesuirani. Predložila je da se izjašnjavaju o krivici u prvoj nedelji septembra, a da suđenje počne u martu.

Tramp negira optužbe, a na društvenim mrežama je između ostalih prozivao republikanskog guvernera Džordžije Brajana Kempa, koji je odbacivao napore bivšeg predsjednika da promijeni izborni rezultat u toj američkoj državi.

Optužnica koju je podigla velika porota u Džordžiji je četvrta protiv 45. američkog predsjednika i druga koja ga tereti da je pokušao da promijeni rezultate glasanja 2020.

Bonus video: