Putin: Rusija spremna da se vrati dogovoru o žitu ali pod uslovom da se ispune obaveze prema njoj

Ruski predsjednik je naveo da nijedan od uslova dogovora o ukidanju sankcija ruskom izvozu žitarica i đubriva na svjetska tržišta nije ispunjen

14007 pregleda 3 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters

Rusija je spremna da ponovo bude dio sporazuma o izvozu ukrajinskog žita, ali samo pod uslovom da se ispune obaveze prema njoj, izjavio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin na samitu grupe BRIKS u Južnoj Africi.

"Od 18. jula odbijamo da dalje produžimo taj dogovor, ali smo spremni da se tome vratimo. To će biti moguće samo ako se ispune sve obaveze prema ruskoj strani", rekao je Putin, prenijela je agencija TASS.

Putin je rekao da se Rusiji namjerno ne dozvoljava da isporučuje žito i đubrivo u inostranstvo i dodao da je istovremeno licemjerno optužena za izazivanje trenutne krizne situacije na svjetskom tržištu.

"Više puta smo skrenuli pažnju na činjenicu da je tokom godine, u okviru dogovora sa Ukrajinom, izvezeno ukupno 32,8 miliona tona tereta, od čega je više od 70 odsto otišlo u zemlje sa visokim i srednjim nivoom prihoda, uključujući prije svega Evropsku uniju. Samo je oko tri odsto otišlo u najmanje razvijene zemlje – odnosno manje od milion tona", rekao je on.

Ruski predsjednik je naveo da nijedan od uslova dogovora o ukidanju sankcija ruskom izvozu žitarica i đubriva na svjetska tržišta nije ispunjen.

"Obaveze prema Rusiji u tom pogledu su jednostavno ignorisane. Čak su nas spriječili da besplatno prenosimo mineralna đubriva blokirana u evropskim lukama, iako je to bio čisto humanitarni čin, na koji u principu ne bi trebalo da važe nikakve sankcije", rekao je Putin.

Potpisan u julu 2022. u Istanbulu i već dva puta obnovljan, sporazum kojim se Ukrajini dozvoljava da izvozi svoje žito preko Crnog mora, omogućio je tokom protekle godine da se izveze oko 33 miliona tona žita iz ukrajinskih luka, uprkos sukobu. Rusija je 18. jula odlučila da ne produži nastavak primjene tog sporazuma.

U Johanesburgu je danas počeo 15. samit grupe BRIKS-a, koju čine pet ekonomija u usponu - Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika.

Agencija TASS je ranije prenijela da će Putin na sastanku učestvovati putem video linka.

Bonus video: