Lula pomirljivo o zapadu, Putin najavljuje "globalnu većinu"

Brazilski predsjednik poručio da BRIKS ne želi da bude rival zapadu, dok je ruski lider kazao da ta grupa radi za “globalnu većinu”

25377 pregleda 56 reakcija 41 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Brazilski predsjednik Lula Injasio da Silva kazao je juče da je cilj bloka država BRIKS-a da organizuje globalni jug, a ne da bude rival Sjedinjenim Državama i Grupi sedam (G7) bogatih ekonomija, dok je predsjednik Rusije poručio da BRIKS radi za “globalnu većinu”.

Njihovi komentari upućuju na razlike u viziji nakon što su lideri bloka, Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike, stigli u Juhanesburg na samit na kojem će razmatrati širenje grupe dok se pojedine članice zalažu za oblikovanje bloka kao protivteže Zapadu.

Usljed pojačanih globalnih tenzija Kina i Rusija, čiji predsjednik Vladimir Putin, za kojim je raspisan međunarodni nalog za hapšenje, prisustvuje samitu, žele jačanje BRIKS bloka.

Njihova vizija proširenog BRIKS-a koji može da dovede u pitanje američku i evropsku globalnu dominaciju je, prema pisanju Rojtersa, naišla na skepsu pojedinih članica. Ishod debate o proširenju mogao bi odlučiti sudbinu bloka koji je dugo kritikovan zbog nedostatka jedinstva.

“Ne želimo da budemo protivteža G7, G20 i SAD”, kazao je Lula juče u Johanesburgu. “Samo želimo da se organizujemo”.

Kineski lider Si Đinping, vodeći zagovornik proširenja BRIKS-a kazao je juče “uvjeren sam da će samit biti važna prekretnica u razvoju BRIKS mehanizama”.

Predsjednik Južne Afrike Siril Ramafosa kazao je tokom bilateralnog sastanka sa Sijem da njihove zemlje imaju “slične stavove” po pitanju širenja.

“Dijelimo vaš stav predsjedniče Si da je BRIKS forum od ključnog značaja koji igra važnu ulogu u reformi globalne uprave i u promovisanju multilateralizma i saradnje širom svijeta”, kazao je on.

Putin je u snimljenom obraćanju samitu kazao da je ta grupa na putu da ispuni težnje većine svjetske populacije. “Mi sarađujemo na principima jednakosti, partnerske podrške, poštovanja uzajamnih interesa i to je suština budućnosti orijentisanog pravca našeg udruženja, pravca koji ispunjava težnje glavnog dijela svjetske zajednice, takozvane globalne većine”, kazao je Putin.

Rojters ističe da članice BRIKS-a, Brazil Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, predstavljaju više od 40 odsto svjetske populacije.

Indija, koja je oprezna zbog kineske dominacije i upozorava da ne treba žuriti sa proširenjem, ima “pozitivnu namjeru i otvoren um”, izjavio je u ponedjeljak državni sekretar za spoljne poslove Vinaj Kvatra. S druge strane, Brazil je zabrinut da će proširenje BRIKS-a oslabiti njegov uticaj, iako je Lula u utorak ponovio svoju želju da vidi susjednu Argentinu unutar bloka.

Dok potencijalno proširenje BRIKS-a ostaje neizvjesno, obećanje grupe da će biti zaštitnik razvijenog svijeta i ponuditi alternativu dominaciji bogatih zapadnih zemalja već ima odjeka, ističe Rojters.

Preko 40 zemalja je iskazalo interesovanje za pridruživanje BRIKS-u, navode zvaničnici Južne Afrike. Među njima, gotovo dvadeset zemalja je formalno zatražilo prijem, a neke od njih su poslale delegacije u Johanesburg.

Bonus video: