U 2021. od oružja u SAD poginulo 4.752 djece

Studija je pokazala i da su crna djeca činila oko 67 odsto ubistava vatrenim oružjem, dok na bijelu djecu odlazi oko 78 odsto samoubistava uz pomoć oružja

3547 pregleda 54 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Broj smrtnih slučajeva u kojima su od vatrenog oružja stradala djeca dostigao je rekordnu vrijednost u Sjedinjenim Državama, pokazala je nova studija Američke akademije za pedijatriju.

Koristeći bazu podataka o smrtnosti Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, studija navodi da je u 2021. godini od povreda uzrokovanih oružjem umrlo 4.752 djece. To je poslednja godina za koju su podaci bili dostupni. U 2020. godini, taj broj je iznosio 4.368, a u 2019. – 3.390.

Nasilje oružjem je vodeći uzrok smrti djece u Sjedinjenim Državama od 2020. godine.

Studija je objavljena u trenutku u kojem su zakonodavci države Tenesi vodili posebnu sjednicu o javnoj bezbjednosti, a nakon pucnjave u školi u Nešvilu ranije ove godine u kojoj je ubijeno troje djece i troje učitelja.

Eni Endrjus, pedijatrica iz Južne Karoline i istraživačica za prevenciju nasilja vatreno oružjem, koja nije bila uključena u studiju, rekla je da kada je postala doktorica "nikada nisam zamišljala da ću se brinuti o toliko djece sa rupama od metaka.”

"Ali činjenica je da u svakoj dječjoj bolnici širom ove zemlje ima djece na pedijatrijskim jedinicama intenzivne njege koja su zadobila povrede iz vatrenog oružja", dodaje ona.

Studija je pokazala i da su crna djeca činila oko 67 odsto ubistava vatrenim oružjem, dok na bijelu djecu odlazi oko 78 odsto samoubistava uz pomoć oružja.

Iman Omer, studentica na Univerzitetu Vanderbilt u Nešvilu i zagovornica protiv nasilja oružjem u organizaciji Student žele akciju (Students Demand Action), kaže da su nalazi studije poražavajući, ali ne i iznenađujući.

"Znam da svake godine 128 djece i tinejdžera u Tenesiju umire od oružja", kazala je Omer, koja se u glavnom gradu te američke države pridružila demonstrantima koji su zahtijevali strože zakone o oružju.

Guverner Tenesijia Bil Li, koji je poznavao dvojicu nastavnika ubijenih u pucnjavi u Nešvilu, zatražio je od zakonodavaca na posebnoj sjednici da pojačaju zakone čiji je cilj da vatreno oružje ostane izvan ruku ljudi za koje se smatra da predstavljaju prijetnju. On se suočio sa otporom svojih kolega republikanaca, koji kontrolišu državni parlament.

U saopštenju od utorka, Udruženje vatrenog oružja Tenesija izrazilo je zabrinutost da "iako su neki republikanski zakonodavci rekli da nijedan takav zakon neće biti usvojen, mnogo manje njih je izjavilo da neće biti usvojeni zakoni koji bi imali negativan uticaj na prava zaštićena 2. amandmanom".

Bonus video: