Filipinski brodovi za snabdijevanje probili blokadu kineske obalske straže u Južnom kineskom moru

To je najnoviji slučaj u dugotrajnim teritorijalnim sporovima u Južnokineskom moru koji se tiču Kine, Filipina, Vijetnama, Malezije, Tajvana i Bruneja

4191 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Filipinski brodovi za snabdijevanje probili su blokadu kineske obalske straže uz pomoć aviona Mornarice SAD kako bi isporučili hranu i druge neophodne zalihe filipinskim vojnicima koji čuvaju sporni sprud u Južnom kineskom moru.

Dva broda filipinske obalske straže koji su pratili brodove za snabdijevanje, su pet sati bili blokirani. Blokirala su ih je najmanje četiri kineska stražarska broda blizu spruda.

To je najnoviji slučaj u dugotrajnim teritorijalnim sporovima u Južnokineskom moru koji se tiču Kine, Filipina, Vijetnama, Malezije, Tajvana i Bruneja.

Filipinska obalska straža pozvala je malu grupu novinara, da se pridruže njenim brodovima koji su obezbjeđivali čamce za snabdijevanje u okviru nove strategije koja ima za cilj da prikaže sve agresivnije akcije Kine u Južnokineskom moru, za koje Peking polaže pravo u cjelosti.

Jedan kineski brod iz obalske straže približio se pramcu broda Kabra kako bi blokirao prolaz tom plovilu filipinske obalske straže. "Brod je brzo manevrisao kako bi izbjegao sudar", rekao je oficir obalske straže na brodu.

Kabra i još jedan brod obalske straže Sindangan, bili su okruženi sa četiri broda kineske obalske straže i četiri broda milicije i bili su primorani da se zaustave dok su druga dva filipinska čamca dostavljala zalihe filipinskim snagama na sprudu.

Sva filipinska plovila vratila su se bez daljih incidenata nakon što su zalihe i nova posada filipinskih mornara isporučeni na vojni punkt na sprudu.

Portparol filipinske obalske straže Džej Tarijela osudio je blokadu kineske obalske straže i druge opasne manevre kao kršenje međunarodnih propisa usmjerenih na izbjegavanje sudara na moru. Obalska straža će podnijeti izvještaj Ministarstvu spoljnih poslova u Manili za mogući diplomatski protest protiv Kine, rekao je on.

Zvaničnici u kineskoj ambasadi u Manili još objasnili incident. Nije jasno ni zašto je američka mornarica rasporedila osmatrački avion koji je letio više od tri sata iznad učesnika sukoba dok su kineski brodovi blokirali filipinske brodove.

SAD ne polažu pravo na Južnokinesko more, ali su izjavile da su sloboda plovidbe i letjenja, kao i mirno rješavanje sporova, u njihovom nacionalnom interesu.

Bonus video: