Istorija nasilja u zatvoru u kojem se Tramp predaje u četvrtak

Riječ je o zatvoru poznatom po nasilju i nemaru, zbog čega je i pokrenuta federalna istraga uslova u objektu

18097 pregleda 4 komentar(a)
Zatvor okruga Fulton, Atlanta, Foto: REUTERS
Zatvor okruga Fulton, Atlanta, Foto: REUTERS

Bivši američki predsjednik Donald Tramp u četvrtak će se, kako se očekuje, predati u zatvoru u Džordžiji, po optužnici koja ga tereti za nelegalne pokušaje da promijeni rezultat izbora 2020. godine u toj američkoj državi.

Riječ je o zatvoru poznatom po nasilju i nemaru, zbog čega je i pokrenuta federalna istraga uslova u objektu, piše Glas Amerike.

Tramp će, nakon što bude priveden u zatvor okruga Fulton u Atlanti, biti pušten da se brani sa slobode. Međutim, to nije slučaj sa svim optuženima za krivična djela. Neki su provjeli mjesece, pa čak i godine u tom zatvoru, prije nego što je protiv njih podignuta optužnica.

Kako bi moglo da izgleda privođenje Trampa?

Kada optuženi stignu u zgradu, obično prolaze kroz kontrolni punkt prije nego što dođu na prijavnicu. Zatim se odvode u veliku prostoriju gdje se uzimaju otisci prstiju, optuženi slikaju, i prolaze zdravstveni pregled, kaže advokat Majkl Harper, koji je zatvor obišao prije nekoliko godina i podnio je nekoliko tužbi zbog smrti zatvorenika u tom objektu.

U prostoriji je obično više optuženih, uz zaposlene u zatvoru i čuvare. Imajući u vidu Trampovo obezbjeđenje, malo je vjerovatno da će to biti slučaj i u četvrtak.

"To je ogromna, prometna prostorija", kaže Harper.

U zatvoru su optuženi za niz krivičnih djela, od manjih prestupa do nasilnih zločina.

Šerif okruga Fulton Patrik Labat rekao je ranije ovog mjeseca da će Tramp biti tretiran kao svi ostali optuženi.

Međutim, s obzirom na to da bivši predsjednik ima stalnu zaštitu agenata Tajne službe, moguće je da će mu biti napravljeni određeni ustupci iz bezbjednosnih razloga. U prethodnim slučajevima, u državnom sudu Njujorka i federalnim sudovima u Majamiju i Vašingtonu, Trampu nisu stavljane lisice tokom privođenja. Takođe nije fotografisan, a zvaničnici su umjesto toga koristili postojeće fotografije bivšeg predsjednika.

Procedura u Atlanti bi mogla da bude drugačija.

"Osim ako mi neko nešto drugačije ne kaže, poštovaćemo uobičajenu praksu i bez obzira na vaš status, fotografisaćemo vas", rekao je Labat na konferenciji za novinare u avgustu.

Gdje je zatvor i da li će građani moći da vide Trampa?

Zatvor je nekoliko kilometara udaljen od centra Atlante. Preko puta je ogromnog novog parka u području u kojem su skladišta i stambene zgrade.

Kancelarija šerifa okruga Fulton u ponedeljak je saopštila da će biti zatvoreno područje oko zatvora kada se Tramp bude predavao. To vjerovatno znači da građani neće moći da se približe.

Za sada, Tramp u četvrtak neće biti izveden pred sud. Za razliku od drugih jurisdikcija, optuženi u okrugu Fulton obično izlaze pred sud nakon što se okonča procedura privođenja i zavođenja u policijski dosije.

Koji su problemi u zatvoru?

U zatvoru okruga Fulton, otvorenom 1989. godine, ranije ove godine je bilo više od 3.200 osoba - mnogo više od kapaciteta od 2.700.

Devin Frenklin, javni pravobranilac u okrugu Fulton 12 godina, kaže da njegovi klijenti redovno optužuju zatvorske čuvare da otvaraju vrata ćelija da bi omogućili napade.

Frenklin je ispričao kako je pokušavao da premjesti 17-godišnjaka koji mu je rekao da je bio primoran da se bori sa drugim zatvorenicima za hranu.

Napadi nožem su česti, a zdravstvena njega loša, kažu advokati. Tri osobe preminule su u zatvoru tokom prošlog mjeseci, od čega dvoje u zatvorskoj bolnici. Svi su pronađeni u ćelijama bez znakova života.

Sekretarijat za pravosuđe je ranije ove godine objavio da je pokrenuo civilnu istragu uslova u zatvoru, zbog nasilja, prljavštine i prošlogodišnje smrti Lašona Tomsona, čije je tijelo bilo prekriven insektima.

Labat je od okruga zatražio da finansira izgradnju novog zatvora. Frenklin navodi da se preveliki broj optuženih za manje prestupe predugo zadržava u zatvoru zato što ne mogu da plate kauciju, a kancelarija okružnog tužioca ne traži podizanje optužnica dovoljno brzo.

"Previše je ljudi u pritvoru koji ne moraju da budu tamo, naročito kada znate da ne možete da im garantujete bezbjednost", rekao je Frenklin.

Šta Tramp kaže o zatvoru?

U mejlu poslatom u utorak, u kojem je tražio donacije, Tramp je naveo da se zatvor opisuje kao "humanitarna kriza" i "nasilni zatvor". Naveo je da su čuvari pronalazili oštre predmete napravljene od ostataka zidova koji se obrušavaju.

Kancelarija šerifa u martu je saopštila da su vlasti tokom pretrage pronašle više od 200 ručno izrađenih noževa.

"Zatvorenici bukvalno prave oštre predmete od izdrobljenih zidova u oronulom objektu", rekao je tada Labat.

Bonus video: