Indija stigla do Mjeseca i pretekla Rusiju

Slijetanje indijske letjelice na Mjesec ne predstavlja samo naučno dostignuće već i geopolitički podstrek za najmnogoljudniju zemlju i silu u usponu

15539 pregleda 49 reakcija 20 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Indija je juče ušla u istoriju nakon što je spustila svoju svemirsku letjelicu blizu južnog pola Mjeseca, neistražene teritorije za koji naučnici vjeruju da bi mogla sadržati ključne rezerve smrznute vode.

Nakon jučerašnjeg uspješnog slijetanja misije “Čandrajan-3”, vrijedne 75 miliona dolara, Indija je postala tek četvrta zemlja na svijetu koja je spustila letjelicu na Mjesec, nakon SAD, Kine i Sovjetskog Saveza, i prva koja je stigla do južnog pola Mjeseca.

Slijetanje ne predstavlja samo naučno doastignuće već i, kako ističe “Fajnenšl tajms”, geopolitički podstrek za premijera Narendru Modija, koji uoči parlamentarnih izbora sljedeće godine teži da predstavi Indiju, sada najmnogoljudniju zemlju na svijetu, kao supersilu u usponu.

Idnija
foto: Reuters

“Ovo je svitanje nove Indije”, rekao je Modi nakon slijetanja u obraćanju iz Južne Afrike, gdje prisustvuje godišnjem samitu BRIKS-a. “Indija je sada na Mjesecu. Indija je stigla do južnog pola Mjeseca, nijedna druga zemlja to nije postigla. Svjedočimo istoriju”, rekao je Modi mašući indijskom zastavom.

Indijski “Čandrajan 3”, što na sanskritu znači “mjesečeva letelica”, poletio je sa lansirne rampe u Šriharikoti na jugu Indije 14. jula.

Ova misija uslijedila je svega nekoliko dana nakon neuspjelog pokušaja Rusije da spusti letjelicu na južni pol Mjeseca. Letjelica “Luna-25” srušila se u nedjelju nakon što je nad njom izgubljena kontrola.

Šef ruske državne svemirske korporacije Roskosmos pripisao je neupjeh nedostatku ekeprtize usljed duge pauze u istraživanjima mjeseca koja je uslijedila nakon posljednje sovjetske misije na Mjesec 1976.

Propala misija na Mjesec podriva ruski ponos i odražava dublje probleme unutar svemirske industrije Kremlja, ističe agencija Asošiejtid pres.

Moskva i Nju Delhi su se utrkivali za prvo mjesto za istraživanje južnog pola Mjeseca. Naučnici tvrde da je taj region od izrazitog značaja jer bi mogao sadržati vodu, što je od ključne važnosti za eventualne ambicije naseljavanja Mjeseca.

Neravan teren čini sletanje na južni pol teškim, a prvo slijetanje je istorijski događaj. Led u toj oblasti bi mogao obezbijediti gorivo, kiseonik i pitku vodu za buduće misije, navodi agencija Rojters.

Uzbuđeni i nestrpljivi, ljudi širom Indije okupljali su se oko televizora u kancelarijama, prodavnicama, restoranima i domovima. Naučnici i zvaničnici su aplaudirali, navijali i grlili se kada je svemirska letjelica sletjela, a stanovnici širom zemlje su počeli da slave.

Indija
foto: REUTERS

Svemirski poduhvati Indije su proteklih godina ubrzani nakon što je Kina brzo razvila svoj svemirski program.

Kina je 2019. postala prva zemlja koja je sletjela na tamnu stranu Mjeseca, a ove godine je poslala civila u orbitu. Priprema se za lunarnu misiju sa posadom do 2030. godine.

Odnosi između Kine i Indije su pogoršani nakon smrtonosnih sukoba 2020. godine duž njihove granice na Himalajima, a indijski analitičari naglašavaju važnost svemira kao buduće vojne arene.

Japan namjerava da lansira letjelicu na Mjesec tokom vikenda kao dio misije sa rendgenskim teleskopom, a dvije američke kompanije takođe se takmiče da do kraja godine postave instrumente na Mesec, pri čemu je jedan od njih planiran na južnom polu.

U narednim godinama, NASA planira da spusti astronaute na južni pol Mjeseca i iskoristi smrznutu vodu u kraterima.

Bonus video: