SAD: Nema podataka koji bi sugerisali da je raketa oborila Prigožinov avion

Avion u kojem je bio vođa ruskih plaćenika srušio se u srijedu bez preživjelih

13063 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ministarstvo odbrane SAD je saopštilo da trenutno nema informacija koje bi sugerisale da je raketa zemlja-vazduh oborila avion za koji se pretpostavlja da je prevozio vođu ruskih plaćenika Jevgenija Prigožina.

Brigadni general Vazduhoplovstva Patrik Rajder, portparol Pentagona, na pres konferenciji nije ponudio nikakve dokaze ili dodatne detalje o tome šta američki zvaničnici vjeruju da je izazvalo nesreću.

Rojters je ranije u četvrtak izvijestio da Sjedinjene Države razmatraju brojne teorije o tome šta je izazvalo pad Prigožinovog aviona, i citirao dva američka zvaničnika koji kažu da ga je vjerovatno pogodila raketa zemlja-vazduh.

Zvaničnici, koji su govorili pod uslovom anonimnosti, istakli su da su informacije i dalje preliminarne i na razmatranju, i da ne isključuju promjenu procjene.

„Trenutno nemamo nikakve informacije koje bi nagovijestile pisanja medija u kojima se navodi da je postojala neka vrsta rakete zemlja-vazduh koja je oborila avion“, rekao je Rajder novinarima, kako prenosi Rojters.

Ruske vazdušne vlasti saopštile su da su Prigožin, njegova desna ruka Dmitrij Utkin i još osam ljudi bili u privatnom avionu koji se u srijedu srušio bez preživjelih sjeverozapadno od Moskve.

Wall Street Journal je u četvrtak objavio drugačiju teoriju, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike: da je bomba u avionu ili neka druga sabotaža izazvala nesreću.

Nije neuobičajeno da postoje suprotstavljeni, čak i kontradiktorni stavovi obavještajnih službi u američkoj vladi u satima i danima nakon velikih međunarodnih događaja, ukazuje Rojters.

Bonus video: