Obavještajci SAD: Namjerna eksplozija oborila avion u kojem je bio Prigožin

Jedan od neimenovanih američkih zvaničnika rekao je da je utvrđeno da je Prigožin „vrlo vjerovatno“ meta

10093 pregleda 10 komentar(a)
Nakon pada aviona u kojem se pretpostavlja da je bio Prigožin, Foto: REUTERS
Nakon pada aviona u kojem se pretpostavlja da je bio Prigožin, Foto: REUTERS

Preliminarna procjena američkih obavještajnih službi pokazala je da je namjerna eksplozija izazvala pad aviona u kojem se pretpostavlja da je bio i šef Vagnera Jevgenj Prigožin.

Jedan od neimenovanih američkih zvaničnika rekao je da je utvrđeno da je Prigožin „vrlo vjerovatno“ meta i da je eksplozija u skladu sa Putinovom „dugom istorijom pokušaja da ućutka svoje kritičare“, piše Glas Amerike.

Zvaničnici, koji su govorili za AP pod uslovom da ostanu anonimni, nisu iznijeli detalje o tome šta je moglo izazvati eksploziju.

Portparol Pentagona Pet Rajder demantovao je medijske navode da je raketa zemlja-vazduh oborila avion. Nije rekao da li je uzrok eksplozije bomba ili nešto drugo.

Mlaznjak koji je prevozio osnivača privatne vojne kompanije Vagner i šest drugih putnika srušio se u srijedu ubrzo nakon polijetanja iz Moskve sa tročlanom posadom, saopštila je ruska uprava civilnog vazduhoplovstva.

Spasioci su pronašli 10 tijela, a ruski mediji su se pozvali na anonimne izvore u Vagneru koji su rekli da je Prigožin mrtav.

Ali nije bilo zvanične potvrde.

Nekoliko ruskih društvenih medija objavilo je da su tijela iz aviona spaljena ili unakažena do neprepoznatljivosti, i da će morati da budu identifikovana pomoću DNK.

Britansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da još nema definitivnih dokaza da je Prigožin bio u avionu, ali da je "velika vjerovatnoća" da je mrtav.

„Još ne postoji definitivan dokaz da je Prigožin bio u avionu i poznato je da primjenjuje izuzetne bezbjednosne mjere. Međutim, velika je vjerovatnoća da je on zaista mrtav“, navelo je britansko ministarstvo na platformi X.

„Smrt Prigožina bi gotovo sigurno imala duboko destabilizujući efekat na Vagnerovu grupu. Njegova hiperaktivnost, izuzetna smjelost, težnja za rezultatima i ekstremna brutalnost prožimali su Vagner, i malo je vjerovatno da će mu se parirati bilo koji naslednik".

Britansko ministarstvo navodi da će nalaženje novog vođe Vagnera biti još teže ukoliko se potvrdi da su među poginulima i terenski komandant Dimitrij Utkin i šef logistike Valerij Čekalov.

Bonus video: