Fotografija i lice za istoriju Amerike

Zatvorski spektakl Donalda Trampa možda jeste istorijski, ali je malo vjerovatno da će mu nauditi u političkom smislu

23399 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Aparat je škljocnuo. Objektiv se otvara, zatim zatvara, zauvijek zamrzavajući sliku pred sobom.

U tom djeliću sekunde u zatvoru u Atlanti u Džordžiji u četvrtak zabilježena je prekretnica u američkom životu. Prvi put u istoriji uslikan je bivši predsjednik SAD u kadru koji se, kako piše agencija Asošijetid pres, češće povezuje sa narko-dilerima ili pijanim vozačima.

U istorijskom trenutku Donald Tramp je postao prvi bivši predsjednik SAD kojem je napravljena identifikaciona policijska fotografija, koja je odmah i objavljena.

“To će zauvijek biti dio ikonografije života u ovom vremenu”, rekao je za AP Marti Kaplan, profesor na Anenberg školi komunikacija Univerziteta Južna Kalifornija.

Tramp je u četvrtak stigao u zatvor u Atlanti, predao se, fotografisan je i uzeti su mu otisci prstiju u okviru opsežnog krivičnog postupka zbog navodnog pokušaja bivšeg američkog predsjednika da poništi izborni poraz u Džordžiji 2020. godine.

Tramp koji se suočava s optužbama sada je već poznat Amerikancima koji su ga gledali kako stoji pred sudijom u sudnici u Njujorku ili su vidjeli akvarelne skice iznutra saveznih sudova u Majamiju i Vašingtonu, gdje kamere nijesu dozvoljene.

Međutim, ovo je prvi put da je fotografisan a policijska fotografija, i sve što ona znači, nosi dodatni emotivni i kulturni udarac.

“Optužnica je neka vrsta bezlične riječi. A riječi su bledunjave u poređenju sa slikama”, rekao je Kaplan. “Policijska fotografija je žanr. Njen kadar glasi, ovo je jelen uhvaćen pred farovima automobila. Ovo je kradljivac uhvaćen u zamku. To je hod srama.”

Tramp
foto: REUTERS

Neki od 18 drugih optuženih zajedno s njim u Džordžiji nasmijali su se na svojim policijskim fotografijama kao da poziraju za godišnjak. Ne i Tramp. Njegov prkos je očigledan, kao da kroz objektiv gleda svog zakletog neprijatelja, navodi AP.

“To nije prijatan osjećaj - pogotovo kada nijeste učinili ništa loše”, kazao je on kasnije za Fox njuz digital.

Ipak, AP ističe da je malo vjerovatno da će se Tramp stiditi svoje policijske fotografije dok nastoji da osvoji drugi mandat u Bijeloj kući i suočava sa krivičnim optužbama u četiri jurisdikcije.

Kao i skoro sve što Tramp radi, njegova predaja u četvrtak je bila režirana kao spektakl. Pažljivo je isplanirano vrijeme kako bi imao maksimalnu pokrivenost u vijestima na kablovskim kanalima. Novinari su cijeli dan po vrućini čekali ispred zatvora, a Trampove pristalice su se okupile za demonstracije. Dok političari obično pokušavaju da preusmjere pažnju s njihovih pravnih problema, Tramp je to svesrdno prigrlio.

Mjesecima prije nego što je fotografisan u Džordžiji, njegova kampanja je koristila mogućnost policijske fotografije kao priliku za prikupljanje sredstava. Za 36 dolara svako može kupiti majicu sa lažnom policijskom fotografijom Trampa i natpisom “nevin”. Dostupne su desetine sličnih dizajna za kupovinu preko interneta.

Tramp
foto: REUTERS

Samo nekoliko minuta nakon objavljivanja policijske fotografije, Trampova kampanja ju je koristila u apelu za prikupljanje sredstava na svojoj veb stranici. “Važna vijest: policijska fotografija je tu”, stoji u naslovu najnovijeg mejla za prikupljanje sredstava. U mejlu takođe stoji: “Ova policijska fotografija zauvijek će ostati upamćena u istoriji kao simbol američkog otpora tiraniji”.

Pogrešno je pretpostaviti da će Trampova predaja i fotografisanje u zatvoru u četvrtak politički naštetiti Trampu. Umjesto toga, vjerovatno je da će samo još dublje utvrditi podršku onih koji podržavaju Trampa i vjeruju da se on suočava s progonom.

Kao kandidat i predsjednik, Tramp je politiku nezadovoljstva, osjećaj proganjanja i nepravde, učinio centralnim dijelom svoje političke ličnosti, piše britanski “Gardijan” i dodaje da uprkos spektaklu oko njegove predaje i fotografije, najvažniji razvoj događaja neće biti niti u zatvoru niti u sudnici.

Tramp je prema istraživanjima u ubjedljivom vođstvu za republikansku nominaciju za predsjednika, podsjeća list, i ističe da su tokom prve republikanske debate u srijedu, u kojoj on nije učestvovao, na pitanje da li bi podržali Trampa ako bi osvojio kandidaturu skoro svi kandidati odgovorili potvrdno.

Bonus video: