Francuska ne priznaje protjerivanje svog ambasadora iz Nigera

Vojni režim koji je državnim udarom preuzeo vlast u Nijameju 26. jula dao je danas francuskom ambasadoru Silvenu Iteu rok od 48 sati da napusti teritoriju Nigerije

4235 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Francuska je večeras saopštila da ne priznaje nalog njenom ambasadoru u Nigeru da napusti tu zapadnoafričku zemlju, smatrajući da "pučisti nemaju ovlašćenje" da izdaju jedan takav nalog.

"Francuska je primila k znanju zahtjev pučista", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Parizu za agenciju AFP, i dodalo da "pučisti nemaju ovlašćenja da podnesu ovaj zahtjev, a ambasadorov agreman potiče od legitimno izabranih vlasti Nigera".

Vojni režim koji je državnim udarom preuzeo vlast u Nijameju 26. jula dao je danas francuskom ambasadoru Silvenu Iteu rok od 48 sati da napusti teritoriju Nigerije.

Obrazloženje za takvu mjeru je to što je Ite navodno odbio "da se odazove pozivu" na koji je trebalo da dođe danas u ministarstvo spoljnih poslova Nigera.

Pučističke vlasti Nigera su kao razlog za protjerivanje takođe navele "druge akcije francuske vlade koje su suprotne interesima Nigera".

Francuska smatra da jedini legitimni autoritet u Nigeru ostaje demokratski izabrani predsjednik Mohamed Bazum, koji je svrgnut u puču.

Bazuma trenutno vojska drži u Predsjedničkoj palati.

Pariz je početkom avgusta odbacio pučističko otkazivanje vojnih sporazuma sa Francuskom.

Francuska drži u Nigeru 1.500 vojnika koji su pomagali vlastima predsjednika Bazuma u ​​borbi protiv džihadističkih grupa.

Te grupe, podružnice Al Kaide i Islamske države, godinama prolivaju krv u ovoj zemlji i velikom dijelu podsharaske oblasti Sahel.

Bonus video: