Talibani zabranili ženama pristup nacionalnom parku u Avganistanu

"Žene ne moraju da idu u razgledanje grada", rekao je Mohamed Halid Hanaf pošto je zatražio od bezbjednosnih snaga da počnu da zaustavljaju ulazak žena u park

5575 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: REUTERS
Ilustracija, Foto: REUTERS

Talibani su danas zabranili ženama da posjećuju jedan od najpopularnijih nacionalnih parkova u Avganistanu zbog pritužbi da se posjetiteljke ne pridržavaju pravilnog nošenja hidžaba.

Hiljade ljudi svake godine obilazi nacionalni park Band-e-Amir koji krase pejzaži safirnoplavih jezera i visoke litice u centralnoj provinciji Bamijan u zemlji, piše britanski list Gardijan (Guardian).

Zabrana je saopštena pošto se vršilac dužnosti ministra za moralne vrijednosti požalio da se žene koje posjećuju park nisu pridržavale pravilnog načina nošenja hidžaba.

"Žene ne moraju da idu u razgledanje grada", rekao je Mohamed Halid Hanaf pošto je zatražio od bezbjednosnih snaga da počnu da zaustavljaju ulazak žena u park.

Talibani koji su došli na vlast u Avganistanu u avgustu 2021. naveli su da je razlog za zabranu ženama da pristupe većini javnih prostora to što se žena ne pridržavaju pravila o nošenju hidžaba.

Uprkos obećanjima o umjerenijoj politici prema ženama, koja su dali kada su došli na vlast, talibani su im zabranili pristup javnim prostorima, kao što su parkovi i teretane, obrazovanju i ograničili medijske slobode.

Bonus video: