Globalna potražnja za ugljem na istorijskom maksimumu

Kina, Indija i jugoistočna Azija imaju udio od 75 odsto u globalnoj potražnji za ugljem, a sama Kina ima udio od 56 odsto

9423 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila je da će globalna potražnja za ugljem ove godine porasti na rekordnih 8,39 miliona.

Potražnja za tim energentom ove će godine stoga biti na istorijskom vrhuncu, a njegovi najveći kupci su azijske zemlje, prenosi SEEbiz.

Kina, Indija i jugoistočna Azija imaju udio od 75 odsto u globalnoj potražnji za ugljem, a sama Kina ima udio od 56 odsto, objavio je portal Oilprices.com.

Prema izvještajima, ovi su podaci u suprotnosti s popularnim narativom na Zapadu o rastu globalne potražnje za čistom, zelenom energijom iz obnovljivih izvora i posljedičnom padu potražnje za ugljom koji najviše zagađuje okolinu.

Ovaj trend je prisutan na Zapadu, ali ne utiče previše na rast tržišta u azijskim zemljama.

"Evropa smanjuje proizvodnju električne energije iz uglja kako bi ispunila ciljeve zelene tranzicije, ali Kina i Indija nastavljaju otvarati dodatne kapacitete", rekla je brokerska kuća Simpson Spence Young (SSY).

Prema riječima stručnjaka firme, 86 odsto kineskih elektrana nije starije od 20 godina, a 52 odsto elektrana staro je između deset i 20 godina.

"Uzmemo li u obzir da je prosječni životni vijek elektrane na ugalj 40 godina, malo je vjerovatno da će Kina postupno zatvarati te elektrane kao što se to događa u Evropi", zaključilkiu su iz SSY.

Potražnja za isporukom uglja bila je dobra podrška tržištu takozvanih rasutih tereta tokom prve polovine godine, objavila je brokerska kuća BRS.

Bonus video: