Bijelac ubio troje crnaca u Džeksonvilu, pucao iz oružja ukrašenog svastikom

Pucnjava se dogodila u subotu u crnačkom kvartu Džeksonvila, ispred prodavnice "Sve za dolar".

19416 pregleda 76 reakcija 10 komentar(a)
Rajan Palmeter ubio je tri osobe, a potom izvršio samoubistvo, Foto: Reuters
Rajan Palmeter ubio je tri osobe, a potom izvršio samoubistvo, Foto: Reuters

Bijelac sa maskom na licu pucao je iz vatrenog oružja ukrašenog svastikom na troje crnaca u Džeksonvilu na Floridi. Napad je okarakterisan kao rasistički, a ubica identifikovan kao 21-godišnji Rajan Palmeter, je izvršio samoubistvo.

Pucnjava se dogodila u subotu u crnačkom kvartu Džeksonvila, ispred prodavnice "Sve za dolar". U blizini se nalazi i univerzitet Evard Voters. Obezbjeđenje univerziteta je spazilo Palmetera u dvorištu i naredilo mu da napusti kampus jer je odbio da se identifikuje. Potom je viđen kako navlači pancir i odlazi automobilom.

Ko je napadač?

Rajan Palmeter, star 21 godinu, živio je sa roditeljima u obližnjem okrugu Klej.

Lokalni šerif T.K. Voters rekao je da je poznat policiji iz incidenta nasilja u porodici 2016. godine, ali da nije hapšen. Ali, naredne godine je, protiv svoje volje, stavljen na psihijatrijsko posmatranje 72 sata.

Palmeter je koristio dva komada oružja - pištolj Glok i poluautomatsku pušku AR-15 koje je kupio legalno ove godine.

Prema riječima šerifa Votersa, Palmeter nije imao krivični dosije.

Ko su žrtve?

Anđela Mišel Kar, stara 52 godine, ubijena je u u svom automobilu. Zaposleni u prodavnici Ej Džej Lager, star 19 godina, ubijen je dok je pokušavao da pobjegne. Kupac Džerard Galion star 29 godina ubijen je dok je ulazio u radnju. Nije bilo ranjenih.

Šta je bio motiv?

Vlasti kažu da je motiv rasizam. Tokom napada, Palmeter je poslao poruku svom ocu rekavši da ode u njegovu sobu da pogleda kompjuter. Na računaru je otac našao poruku pred samoubistvo, testament i rasističke objave.

Porodica je obavijestila policiju, ali je pucnjava tada već počela, rekao je šerif.

Palmeter u prodavnici 'Sve za dolar' gdje je ubio tri osobe
Palmeter u prodavnici "Sve za dolar" gdje je ubio tri osobe foto: Reuters

Najmanje jedan komad oružja imao je na sebi svastiku, a šerif je rekao da je Palmeter jasno stavio do znanja u svojim porukama da je mrzio crnce.

Kakve su reakcije?

Predsjednik SAD Džo Bajden je u saopštenju podvukao da se ubistvo dogodilo na dan kada je Amerika obilježavala 60. godišnjicu Marša na Vašington i čuvenog govora Martina Lutera Kinga "Imam san".

"Ne smijemo dozvoliti da živimo u zemlji gdje se crnačke porodice koje idu u prodavnicu ili studenti na fakultet, plaše da će biti ubijeni zbog boje kože".

Sekretarijat za pravosuđe istražuje pucnjavu kao zločin iz mržnje i rasno motivisani nasilni ekstremizam, saopštio je sekretar za pravosuđe Merik Garland.

Guverner Floride i kandidat za republikansku nominaciju na predsjedničkim izborima 2024. Ron DeSantis na pomenu žrtvama
Guverner Floride i kandidat za republikansku nominaciju na predsjedničkim izborima 2024. Ron DeSantis na pomenu žrtvamafoto: Reuters

Guverner Floride Ron Desantis je poručio da se "napadač kukavički ubio, umjesto da se suoči sa posljedicama svojih nedjela".

Bonus video: