Netanjahu: Iran gradi fabrike preciznih raketa u Siriji i Libanu

Generalni sekretar UN je obećao da će za vrijeme svog mandata naglašaviti principe jednakonsti i objektivnosti među svim zemljama članicama UN. Takođe je ocjenio da su pozivi na uništenje Izraela moderni antisemitizam.
7 komentar(a)
Netanjahu i Gutereš, Foto: Reuters
Netanjahu i Gutereš, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.08.2017. 12:49h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je danas generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu da Iran gradi fabrike za proizvodnju preciznih navođenih raketa u Siriji i Libanu.

Netanjahu je takođe kritikovao odnos UN prema Izraelu, optuživši svjetsko tijelo da nije spriječilo krijumčarenje oružija proiranskom šiitskom Hezbolahu u Libanu, prenijela je agencija Asošiejted pres.

Pred njihov sastanak u Jerusalim, Netanjahu je optužio Iran da pretvara Siriju "u bazu vojnog utvrđenja kao dio svog objavljenog cilja da uništi Izrael".

"Takođe gradi mjesta za proizvodnju precizno navođenih raketa u tom cilju i u Siriji i Libanu.To je nešto što Izrael ne može da prihvati. To je nešto što UN ne bi smjele da prihvate", rekao je Netanjahu, kako prenose izraelski mediji, ali nije ulazio u detalje da podupre svoje optužbe.

Gutereš je zatražio od Netanjahua da preduzme akciju da se poboljša stanje palestinske ekonomije u skladu s naporom da se oživi mirovni proces koji je u zastoju već više od tri godine.

Taj proces bi takođe trebalo da vodi do poboljšanja ekonomije i do ispunjenja socijalnih potreba Palestinaca kako bi oni shvatili da se mir isplati, objasnio je Gutereš.Na zajedničkoj konferenciji za novinare Netanjahu je takodje kritikovao UN da ne reaguju na palestinski govor mržnje koji "apsurdno poriče" jevrejsku vezu s Jerusalimom.

On je aludirao na nedavnu rezoluciju agencije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) o Jerusalimu koja je razljutila Izrael jer, kako tvrdi ta zemlja, umanjuje vezu Svetog grada s Izraelom.

Netanjahu je ipak izrazio poštovanje prema Guterešovoj želji da "okrene novi list" u odnosima UN i Izraela.

Gutereš je odgovorio da je "kao generalni sekretar UN potpuno posvećen tome da bude nesalomljiv u odnosu na pravo Izraela da postoji".

"Razumem bezbjednosne brige Izraela i ponavljam da ideja ili namjera ili volja da se uništi država Izrael jeste nešto potpuno neprihvatljivo iz moje perspektive", dodao je Gutereš i najavio da će učiniti sve što je u njegovoj moći da mirovne snage UN u južnom Libanu ispune svoju dužnost.

On se ranije danas satao s izraelskim predsjednikom Ruvenom Rivlinom koji ga je takođe pozvao da preduzme korake protiv diskriminacije protiv Izraela u UN.

"Počeo sam posjetu vašoj divnoj zemlji vrlo potresnim obilaskom Jad Vašema. To važno mjesto podsjeća sve nas da se holokaust desio ne tako davno i da i dalje svjedočimo izrazima antisemitizma oko svijeta zbog diskriminacije i progona. Jad Vašem je podsjetnik svima nama da se moramo pozicionirati kao predvodnici u borbi protiv antisemitizma i svih formi rasizma, ma koje da su. Podsjetnik da moramo svi da promovišemo razumjevanje i dijalog. Duboko poštujem vašu obavezu prema tome, gospodine predsjedniče", odgovorio je Gutereš.

Generalni sekretar UN je obećao da će za vrijeme svog mandata naglašaviti principe jednakosti i objektivnosti među svim zemljama članicama UN. Takođe je ocjenio da su pozivi na uništenje Izraela moderni antisemitizam.

"Siguran sam da vi rauzmijete da nekada izmedju nas i vlade Izraela ima razlike u mišljenjima kao što se dešava s drugim vladama. Znam da ćemo uvjek biti pošteni u dijalogu sa državom Izrael i našim naporima da nađemo miran put u regionu, dok ćemo u isto vrijeme nastavljati da osiguravamo da antisemitizam ne uspije i poštovanje za sve zemlje", rekao je generalni sekretar UN u Jerusalimu.

Ovo je prva posjeta Gutereša Izraelu otkako je na funkciji generalnog sekretara UN. On će sjutra posjetiti Zapadnu obalu, a u srijedu pojas Gaze.

Bonus video: