Samoubistvo kao jedini vid otpora

Oštar porast broja samoubistava u Avganistanu ukazuje na krizu mentalnog zdravlja usljed ograničenja koja su talibani uveli na svaki aspekt života žena u toj zemlji

26643 pregleda 3 komentar(a)
Avganistanke u Mazar-i-Šarifu 6. avgusta 2023., Foto: Rojters
Avganistanke u Mazar-i-Šarifu 6. avgusta 2023., Foto: Rojters

Latifi, 18-godišnjoj Avganistanki, prvo su raspršeni snovi da će postati doktorica kada su talibani zabranili ženama visoko obrazovanje. Zatim je njena porodica ugovorila brak sa rođakom, heroinskim zavisnikom.

"Mogla sam da biram između dvije opcije: da se udam za zavisnika i živim bijedno, ili da sebi oduzmem život", kazala je ova 18-godišnjakinja u telefonskom intervjuu za "Gardijan".

"Izabrala sam ovo drugo", dodala je.

Britanski list piše da ovo nije izolovan slučaj i ističe, pozivajući se na podatke javnih bolnica i klinika za mentalno zdravlje, da je otkad su talibani preuzeli kontrolu u Avganistanu na ljeto 2021. u toj zemlji značajno porastao broj žena koje se odluče na samoubistvo.

Podaci, do kojih je moguće doći samo nezvanično budući da vlasti zabranjuju objavljivanje, ukazuju da je Avganistan postao jedna od rijetkih država u svijetu u kojima veći broj žena izvršava samoubistvo u odnosu na muškarce.

Talibani
foto: REUTERS

Zvaničnici Ujedinjenih nacija i aktivisti za zaštitu ljudskih prava izrazili su zabrinutost zbog oštrog porasta samoubistava među ženama u Avganistanu i to direktno povezuju s ograničenjima koje su talibani uveli na svaki apsket života žena. Od dolaska na vlast oni su, uprkos prethodnim obećanjima, zabranili ženama obrazovanje više od osnovnog, kao i većinu poslova. Zabranjeno im je da posjećuju parkove, saune i druga javna mjesta, a nedavno su zabranjeni i kozmetički saloni, podsjeća list.

"U Avganistanu je u jeku kriza mentalnog zdravlja izazvana krizom ženskih prava", kazala je za "Gardijan" Elison Davidijan, predstavnica Avganistana u UN organizaciji za prava žena. "Svjedoci smo da sve veći broj žena i djevojčica smrt vidi kao poželjniju opciju od života u sadašnjim okolnostima."

Na globalnom nivou dvostruko veći broj muškaraca izvrši samoubistvo nego žena, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije (SZO). U Avganistanu, do 2019, posljednje godine kada su bili dostupni zvanični podaci, samoubistvu su bili skloniji muškarci od žena.

Prema podacima medicinskih instritucija iz 11 avganistanskih pokrajina samo u jednoj je veći broj muškaraca pokušao ili je izvršio samoubistvo. To je pokrajina Nimruz, a prema pisanju "Gardijana" glavni razlog porasta broja samoubistava jeste veliki broj pokušaja prelaska u Iran, što uglavno čine muškarci. Oni koji ne uspiju da pređu granicu, često sebi oduzmu život.

U svim ostalim djelovima zemlje žene i djevojke predstavljaju većinu onih koji su izvršili samoubistvo ili su liječeni nakon pokušaja samoubistva, pri čemu su najmlađe žrtve bile u ranim tinejdžerskim godinama. Ukupno gledano, žene su činile više od tri četvrtine zabilježenih slučajeva samoubistava i pokušaja samoubistava.

Ove mračne brojke vjerovatno u potpunosti ne odražavaju razmjere očaja žena. Samoubistvo se smatra sramotnim i često se prikriva u Avganistanu. Nekim ženama koje pokušaju samoubistvo možda neće biti pružena pomoć, a neke koje umru mogu biti sahranjene bez evidencije da su sebi oduzele život.

"Gardijan" kao primjer navodi slučaj 31-godišnje žene koja je u maju 2022. nađena mrtva u kući u Heratu nakon što je godinama bila žrtva porodičnog nasilja. Njen brat je za britanski list kazao da se ona često žalila roditeljima da je suprug zlostavlja, ali da su joj oni uvijek govorili da ga ne napušta.

"Jednog jutra obavijestili su nas da je Roja oduzela sebi život. Nikada nijesmo mislili da će otići tako daleko", kazao je njen brat.

talibani
foto: REUTERS

Porodica je rekla da se razboljela i umrla, jer se samoubistvo smatra grijehom i sramotom.

U Avganistanu je i prije avgusta 2021, kada su se talibani vratili na vlast, postojala kriza mentalnog zdravlja usljed istorije sukoba i siromaštva. Međutim, gubitak slobode i nade, i povećanje prisilnih brakova i porodičnog nasilja, učinili su žene naročito ranjivim u zadnjih dvije godine.

Oko 90 odsto prijema u vezi s mentalnim zdravljem u jednoj pokrajinskoj bolnici na zapadu Herata predstavljaju žene koje su, kako je rekao jedan medicinski radnik, "poklekle pod teretom novih ograničenja".

Devet od deset žena u Avganistanu su podvrgnute nekoj vrsti porodičnog nasilja, pokazuju podaci UN.

"Potpuno je uništen mehanizam za reagovanje na nasilje u porodici; žene nemaju drugog izbora osim da podnose nasilje ili da se ubiju", rekla je za "Gardijan" Šaharzad Akbar, bivša predsjednica Avganistanske nezavisne komisije za ljudska prava - organizacije koja sada djeluje u izgnanstvu.

Kada se Latifa probudila u bolničkom krevetu okružena porodicom i ljekarima, rečeno joj je da je njen rođak nestao nakon što je čuo da je pokušala da se ubije. Ona strahuje da će se on vratiti i kaže da će, ako se to desi, ponovo pokušati da se ubije i da će se "pobrinuti da ne preživi".

Medicinski radnici u pokrajini Herat, gdje je zabilježen najveći broj samoubistava i pokušaja samoubistava među ženama, kazali su da je sistem preopterećen, sa samo 25 kreveta za mentalno zdravlje za populaciju od milion ljudi. Jedan zaposleni je kazao da su "nerijetko dvije pacijentkinje u jednom krevetu".

U maju, specijalni izvještač UN za stanje ljudskih prava u Avganistanu, Ričard Benet je kazao da je "uznemiren zbog krize mentalnog zdravlja i sve većeg broja samoubistava žena i djevojčica".

Za neke samoubistvo je jedini preostali vid otpora u zemlji u kojoj vlasti pokušavaju da u potpunosti uklone žene iz javnog života. "Preuzima ih očaj. Možda je samoubistvo posljednji pokušaj onih koji nemaju više snage da nešto kažu i da ih čuju."

Bonus video: